The Doors: Strange Days, 1967

strange-days-doors-lpNykyaikana ei olisi enää mahdollista, että bändi julkaisisi kaksi täydellistä albumia samana vuonna! Pidin pitkään Doorsien kakkosalbumia, Strange Days, bändin parhaana. Nykyään en ole enää niin varma asiasta. Ykköslevy on jotenkin kestänyt paremmin ajan hammasta. Pidän edelleen kuitenkin kakkoslevyn päätöskappaletta, 11 minuuttista When The Music Overia yhtenä bändin suurimmista kappaleista. Morrison käsittelee kappaleessa kuolema- ja alientaatioteemojen ohella myös ekologisia ja poliittisia kysymyksiä. Morrison on selvästi aikaansa edellä laulaessaan tulevasta ekokatastrofista:

What have they done to the earth?
What have they done to our fair sister?
Ravaged and plundered

Yllättäviä ovat ”uskonnolliset” säkeet, jotka Morrison laulaa laulun edetessä kohti kliimaksiaan:

Save us!  / Jesus! /  Save us!
Kylmät väreet menevät edelleen, kaikkien näiden vuosien jälkeen, pitkin selkää sitä kuunnellessa. Draaman kaari täydentyy upealla tavalla säkeissä:

Music is your only friend
Until the end

hqdefaultStrange Days on nimensä mukaisesti täynnä outoja, doorsmaisia tunnelmia. Totaalisen avantgardistinen ja ehkä liiankin kokeellinen on ”mielipuolinen” Horse Latitudes, tosin siirtymä siitä maanläheisempään Moonlight Driveen hoidetaan aika tyylikkäästi. Musiikki on kautta linjan tyylikästä. Levyn kymmenestä kappaleesta peräti kuusi on ”rakkauslauluja”, tosin hyvin erikoisia sellaisia.

Kokonaisuutena Strange Days on rockmusiikin ehdoton ikiklassikko ja siinä mielessä tämän levyn musiikillisen sisällön vertaaminen kymmenen kuukautta aikaisemmin ilmestyneeseen debyyttilevyyn ei ehkä ole relevanttia. Äänitekniikasta voisi kuitenkin mainita sen verran että Strange Daysillä bändillä oli jo käytössä 8-raitanauhuri ja siksi kakkoslevyn äänitekninen taso on parempi kuin debyyttilevyllä.

KLASSIKKO!     ♦  ♦  ♦  ♦  ♦

Harri Huhtanen 2007

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s