Leonard Cohen: Songs from a Room 1969

t465257-i185985961_s400Levyn sisältö:  Bird on the Wire /  Story of Isaac /  A Bunch of Lonesome Heroes / The Partisan (Hy Zaret/Anna Marly) / Seems So Long Ago, Nancy / The Old Revolution / The Butcher / You Know Who I Am / Lady Midnight / Tonight Will Be Fine

Levyn soittajat:  Ron Cornelius  (kitarat) /  Bubba Fowler ( basso, banjo, viulu ja akustinen kitara)  / Charlie Daniels  (basso, viulu ja akustinen kitara) / Bob Johnston  (tuotanto ja kosketinsoittimet) /  David Crosby  (taustalaulu)

Artistille toinen levy on aina todellinen tulikoe, varsinkin jos ensimmäinen levy on menestynyt tai saanut kehuja kriitikoilta. Leonard Cohenin ensimmäinen levy menestyi muistaakseni aika hyvin ja kriittikotkin taisivat pitää siitä. 1960- ja 1970-luvuilla lisäpaineita artistille toivat levytyssopimukset, jotka yleensä edellyttivät melko ripeää levyjen julkaisutahtia. 614Debyyttilevyn kappaleet olivat usein vuosikausien hiomisen ja kovan valinnan tuloksena syntyneitä. Kakkoslevy piti kuitenkin kasata kiireessä joko ykköslevyn ylijäämämateriaalista tai säveltää nopeasti jotain uutta. Joillekin artisteille tällainen hektinen luomistahti sopi, joillekin ei.

Cohenin kakkoslevy, Songs From A Room (1969) jää väistämättä debyyttilevyn varjoon.  Pahimmillaan kakkoslevyn laulujen melodiat ja kitarakuviot kuulostavat ykköslevyltä ”sämplätyiltä”. Osa lauluista on ilmeisesti kehitelty ykköslevyn julkaisemisen jälkeen, mutta näitä kappaleita taas rasittaa tietynlainen keskeneräisyys.

Ei kakkoslevy kuitenkaan kokonaisuutena huono ole. Musiikillisia puutteita kompensoimassa on muutama upea biisi. Ykköspuolen avaava Bird On The Wire ja neljäntenä kuultava The Partisan ovat väkeviä, tunnelmallisia ja cohenmaisen originelleja esityksiä. Ne sekä paikoitellen erinomaiset lyriikat pelastavat tämän levyn jäämästä kokonaan SUUREN edeltäjänsä varjoon.

HYVÄ LEVY   * * * *

Harri Huhtanen 2007

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s