Led Zeppelin: II 1969 – levyarvio

lziiWhole Lotta Love  on kakkosalbumin legendaarinen avausraita jota levyn ilmestymisen aikoihin soitettiin ahkerasti kaikkialla läntisessä maailmassa, jopa syrjäisessä Suomessa.  Kappale äänitettiin  Lontoon Olympic studioilla  ja miksattiin New Yorkissa.  Vaikka sävelkulku perustui osittain Willie Dixonin blueskappaleeseen, oli kokonaisuus omaperäistä Zeppeliniä.  Erityisesti kappaleen hieno psykedeellinen jakso erottaa sen selkeästi bluesmusiikista.  Kappale kirjattiin aluksi bändin nimiin, mutta albumin myöhemmissä CD -painoksissa säveltäjäksi lisättiin myös Willie Dixon.

What Is And What Should Never Be  äänitettiin myös Olympic studioilla ja miksattiin New Yorkissa.  Tässä lähtökohtaisesti hitaassa balladissa vuorottelevat hienolla ja omaperäisellä tavalla Robert Plantin vokaaliakrobatia sekä Jimmy Pagen taidokas kitarointi.

The Lemon Songin   innoittajana oli Chester Burnettin eli paremmin taiteilijanimellä Howlin’ Wolf  tunnetun blueslegendan sävellys Killing Floor. Kappale äänitettiin USA:n kiertueen aikana Los Angelesissa. Bändi soittaa taas hienosti yhteen. John Paul Jonesin bassottelu, John Bonhamin rummut ja erityisesti Jimmy Pagen upeat improvisaatiosuudet  tekevät tästäkin kappaleesta ainutlaatuisen ja siirtävät sen selkeästi bluesjuuriltaan hardrock -osastoon.

Thank You  on alkuperäisen LP:n A-puolen päätöskappale, joka äänitettiin Lontoon Morgan studioilla ja miksattiin New Yorkissa. Tämä maagisen kaunis balladi osoittaa Plantin kyvyt myös lyyrikkona. Pagen taidokas akustinen kitarointi sekä John Paul Jonesin Hammond-urut sekä kirkkourut  kappaleen lopussa muodostavat uonhtumattoman kokonaisuuden.

led-zeppelin-ii-gatefold

LP:n B-puolen avaava HeartBreaker on aluksi hidastempoinen ja sitten nopeutuva hardrock -revitys, joka äänitettiin ja miksattiin New Yorkin A&R studioilla. Kappaleen alkuosa on vähän tylsä, mutta loppupuolella Page pääsee vauhtiin ja hänen soolonsa ja sekä Bonhamin rumputyöskentely ovat taas mannaa korville.

Livin’ Lovin’ Maid  on vähän Creende Clearwater -tyylinen iskevä poprock -kappale jota Page ei juurikaan arvostanut.  Tämänkin kappaleen melodia ja esitys on kuitenkin taidokas ja niinpä se päätyi Whole Lotta Love-singlen B-puolelle.      

Ramble Onella Plantin lyriikat ovat ilmeisesti saaneet vaikutteita JRR Tolkienilta jota hän suuresti ihaili. Eddie Kramer äänitti kappaleen Juggy Sound Studiolla New Yorkissa.

Moby Dick on ensi sijaisesti John Bonham -instrumentaali, jossa tämä legendaarinen rumpali pääsee esittelemään taitojaan.  Levyllä kuultava versio on lyhennetty neljään minuuttiin, keikoilla Bonham usein venytti kappaleen yli 20 minuutin kestoiseksi.

whole20lotta20loveKakkosalbumin päätävä Bring It On Home ammentaa jälleen Amerikan rikkaasta blues-perinnöstä. Kappaleen säveltäjäkrediitien muutos levyn eri painoksessa on aika hämmentävä. 1970-luvun LP-painoksissa kappale oli merkitty koko bändin nimiin, 1990-luvun CD -painoksissa säveltäjiksi merkittiin enää Plant & Page ja lopulta uusimmassa, vuonna 2014 ilmestyneessä julkaisussa säveltäjä onkin vain Dixon! Vaikka kappale on nykyään merkitty coveriksi on tässäkin esityksessä niin voimakkaat hardrock -elementit mukana että esitys etääntyy melkoisesti  Dixonin alkuperäisestä kappaleesta.

Olen kuunnellut Zeppelin kakkosta kuluneiden vuosikymmenien aikana useina eri versioina:  alkuperäisenä LP:nä, 1980-luvun uusintapainos LP:nä, remasteroituna 1990-luvun CD:nä ja nyt viimeksi vuoden 2014 2CD:n Deluxe -painoksena. Pitkään pidin kakkosalbumia hajanaisena ja huonompana kuin mitä ovat legendaariset Led Zeppelin I, III, IV ja V albumit, mutta täytyy sanoa että vuosikymmenien saatossa myös kakkosalbumi on arvoasteikossani noussut vuosi vuodelta.  Kyllähän tämä levy kiistatta on klassikko ja ansaitsee täydet viisi tähteä!

HARDROCK KLASSIKKO!    €  €  €  €  €  !

Harri Huhtanen 2016

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s