Kate Bush: The Red Shoes 1993

kate_bush_-_the_red_shoes_albumKate Bushin seitsemättä studiolevyä, The Red Shoes (1993) seurasi pitkä hiljaisuus. Koska Katen seuraava levy ilmestyi vasta 12 vuotta myöhemmin, ehtivät monet 2000-luvulla jo ajatella, että hän oli kokonaan lopettanut musiikinteon, keikkailunhan hän oli lopettanut jo vuonna 1979.

”Punaiset kengät” on jäänyt minulle varsin vieraaksi teokseksi. Muistan kuunnelleeni sitä 1990-luvulla vain muutaman kerran. Kun ensimmäiset kuuntelukerrat olivat suuria pettymyksiä, jäi levy vuosiksi hyllyyni pölyttymään. Uudestaan otin levyn kuunteluun 2005 ja kun taas petyin toistui sama kuvio eli levyn hyllytys. Tänään sitten päätin kuunnella levyn niin monta kertaa, että voin vihdoinkin päättää mitä mieltä siitä olen. Tähän saakka olen tavallaan koko ajan väistellyt tuota kysymystä. Selvää on, ettei varmaan Katekaan ollut levyyn täysin tyytyväinen, koska seuraavaa levyä saatiin odottaa niin tolkuttoman pitkään.

line-the-cross-and-the-curve-1993-001-miranda-richardson-behind-kate-bush-holding-red-shoesNyt olen kuunnellut levyä viisi tuntia putkeen ja on aika antaa ”lopullinen tuomio” (joka siis ei sellainen ole, kts. 2016 päivitysteksti).

Ensimmäinen ja tärkein kysymys on luonnollisesti se miksi Red Shoes ei kuulosta niin hyvältä kuin monet muut Katen levyt. Tärkein syy sille on mielestäni levyn laadullinen epätasaisus. Lyyrikoissa teemana on rakkaus, mutta jotenkin musiikki vaeltelee liian moneen suntaan tukeakseen pääteemaa. Yhtenäistä tunnelmaa tai edes minkäänlaista jatkumoa ei synny sillä tavalla kuin esim. Aerialilla (2005) tai Hounds Of Lovella (1985). Kate kokeilee funkkia, soulia ja jopa salsaa, mutta jotenkin kokeilut jäävät puolitiehen tai ainakaan en löydä niiltä yhteistä nimittäjää. Mutta heikkouksien ohella levyllä on myös selviä vahvuuksia, jotka olen oikeastaan havainnut vasta tänään, todella intensiivisesti levyä kuunnellessani (ja nyt jälkikuuntelussa 2016, löysin lisää kehuttavaa). Muutamissa kappaleissa on aivan huikea määrä legendaarista Kate -magiaa ja jos levy olisi rakennettu eri tavoin tai materiaalia kerätty pidemmältä ajalta, niin Red Shoeskin voisi olla mestariteos mitä se valittetavasti ei mielestäni vieläkään ole (vannomatta paras eli palataan asiaan 2026!).

p_rbg2Levyn avausbiisistä Rubberband Girl tehtiin aikoinaan upea video, jota ei ole enää vuosikausiin näytetty MTV:llä tai VH1:llä. Tuossa videossa Kate on ihanan sensuelli, jopa siinä määrin, että vasta levyä kuunnellessa huomaa, miten junnaava ja tavallaan tylsä avauskappale on.

And So Is Love on kappale jota olen rakastanut alusta saakka. Kappaleen ensimmäisen kerran kuullessani en tietänyt, että kitaraa soittaa Eric Clapton ja Hammondia legendaarinen Procol Harum -mies, Gary Brooker! Musiikillisesti levyn timantti.

Salsakokeilun Eat The Music sanoitus tihkuu vertauskuvallista seksiä, mutta musiikillisesti kappale on varsin heppoinen rallatus eikä vastaa sitä tasoa, johon olen tottunut Katen levyillä. Valitettavan epäonnistunut ja häiritsevä kokeilu, jonka Kate olisi voinut jättää vaikka jonkun singlensä B-puolelle.

Myös Moments Of Pleasure ja erityisesti The Song Of Solomon tarjoavat erittäin hienoja kuunteluhetkiä. Jälkimmäisessä kappaleessa Kate toteaa häpeilemättömän suorasukaisesti:

Don’t want your bullshit, yeah
Just want your sexuality
Don’t want excuses, yeah
Write me your poetry in motion

Lilyn sanoitus on katemaisen hämäräperäinen, siis positiivisella tavalla hämäräperäinen, mutta musiikillisesti kappale ei  oikein nouse lentoon ja on lisäksi editoitu siten ,että se päätetään kuin veitsellä katkaisten.

p045ylp5The Red Shoes lainailee irkkurytmejä ja tällä kertaa intensiteettiäkin löytyy sopivasti.

Top Of The City taas lainaa sävelkulkuja legendaariselta Hounds Of Lovelta, mutta kokonaisuuteni kappale jää musiikilliseksi vähän torsoksi, taustalla hoilottava ”uuuu-aaaa-uuuu-aaaa”-kuoro ei tilannetta paranna.

Constellation Of The Heart on funk-biisi, joka jotenkin voisi toimia irrallisena, mutta Red Shoesilla se ei minusta istu kokonaisuuteen, vaan muodostaa aivan liian jyrkän kontrastin edeltävien kappaleiden luomiin tunnelmiin. Tälläkin kappaleella taustalaulajat kuulostavat keskinkertaisilta (arvioni muuttunut: katso päivitys lopussa).

Big Stripey Lie johdattaa taas kuulijan takaisin katemaisempiin äänimaailmoihin. Tosin 1980-luvulta lainattu industrial -soundi kuulostaa vähän epähumaanilta Katen levyllä. Loppua kohden tunnelma tihenee, mutta jälleen ongelmana on minusta se, ettei biisi lainkaan istu levyn kokonaisuuteen (arvioni muuttunut: katso päivitys lopussa).

Why Should I Love You? on yksi tämän päivän kuuntelu -sessioni suuria löytöjä. Aluksi tämä Princen kanssa tehty kappale kuulosti irralliselta ja vähän häiritsevältäkin, mutta kun sitä kuuntelee repeatilla erillisenä, niin kyseessähän on aivan erinomainen työ! Tässä kappaleessa on tuttuja Prince-aineksia ja ripaus Katen taikamaailmaa. Kokonaisuutena biisi, yllättävää kyllä, svengaa hienosti!

Päätöskappale You’re The One  on laahaava, eikä sykähdytä.

Yhteenvetona totean, että tällä levyllä on muutamia erittäin hienoja kappaleita, mutta valitettavasti silti enemmän sellaisia, jotka estävät levyä nousemasta klassikko -sarjaan. Kate on kuitenkin lauluntekijänä ja laulajana sitä luokkaa, ettei tätäkään levyä voi sivuuttaa olankohautuksella.

Päivitys 2016. Nyt kun taas pitkän tauon jälkeen kuuntelen The Red Shoesia huomaan diggaavani jostain syystä funk-revitys Constellation Of The Heartia sekä industrial -biisiä Big Stripey Lie aivan uudella tavalla. Ok, eivät sovi kokonaisuuteen, totta, mutta irrallisina kuulostavat aika hienoilta!  Minun on pakko antaa levylle tähtiä enemmän kuin vuonna 2006 annoin. Näin ne vuodet tekevät tehtävänsä. Parhaiden artistien levyt eivät vanhene, vaan paranevat vuosien saatossa!

Tähtihetkien ansiosta  HYVÄ LEVY!   * * * * +

Harri Huhtanen 2006 ja 2016

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s