Juice Leskinen (1950-2006)

hqdefaultMikä on minun suhteeni Juice Leskiseen taiteilijana? Tätä kysymystä olen joutunut pohtimaan siitä lähtien kun tieto maestron kuolemasta tuli. Minulla on kymmenkunta Juicen albumia, mutta en koskaan henkilökohtaisesti ollut hänen konserteissaan tai tavannut häntä. Voimakkain live-muisto Juicesta minulla on vuodelta 1987, jolloin hän monen muun julkkiksen kanssa tuli Jäähalliin ”kumartamaan” Dylania. Hänen seurassaan oli ainoastaan huikaisevan kaunis  avovaimo. Tyypilliseen tapaansa suomalaiset jättivät maestron rauhaan. Muistan, että ainoastaan muutama innokkain fani kävi kättelemässä häntä. Muutoin mies sai olla aivan rauhassa, anonyyminä 10 000 muun Dylan- ”fanin” seurassa. Tuolloin myös muistin hämärästi mitä Juice oli kirjoittanut Soundiin vuoden 1978 Nurenbergin konsertista (jossa yleisöä oli n. 100.000). En voi siteerata sanatarkasti, mutta Juicen tekstin ajatus oli kuitenkin tämä:

Dylan ei ole Jumala, mutta jos meillä on Dylan, niin tarvitsemmeko enää Jumalaa?

juicemikkocoitus-yo-talo-1974Tänään YLE lähetti taas yhden muisto-ohjelman Juicesta. Se oli toistaiseksi paras näistä Juice -ohjelmista, sillä siihen ei ollut ympätty tuoreita toverihaastatteluja, vaan nähty materiaali oli 100%:sti arkistoista esiin kaivettua Juice -materiaalia. Vanhin nauhoitus oli vuodelta 1974 ja vaikka olen seurannut YLEn ohjelmia TV:stä ainakin vuodesta 1965 lähtien, niin suuri osa tänään näytetystä materiaalista oli sellaista, joka on aikanaan mennyt minulta ohi ja siksi oli todella hienoa, että näin nämä uutisfilmit nyt ja pääsin tallentamaan ne kiintolevylle, jotta lapsenlapsenikin voivat tutkia miestä nimeltä Juice.

Eli takaisin alussa esittämääni kysymykseen: mikä on suhteeni Juiceen taiteilijana? Varsinkin tänään nähdyn erinomaisen arkistodokumentin jälkeen voin todeta, että kaipaan hänen AJATUKSIAAN. Tuomari Nurmion ohella Juice oli maamme älykkäimpiä rokkareita. Hänen lausunnoistaan heijastuu samanlainen ylivertainen älykkyys kuin Pentti Saarikosken lausunnoista. Juice on samanaikaisesti terävä ajattelija ja humoristi, hän ironisoi ja parodioi kaikkea. Hauskin on filmi, jossa hän on Linnan juhlissa kravatti solmittuna pään ympärille. Lordi ei tullut Linnaan, mutta Juice tuli. Samalla hän keksi kaikkien aikojen parhaan Linna-tsoukin. Kun protokollassa luki, että solmio on pakollinen ja kun siinä toisaalta EI lukenut missä sen  pitää olla, niin Juice keksi kietaista sen inkkari-tyylisesti otsalleen!

Harri Huhtanen 2006

juice_leskisen_hauta_kesc3a4kuussa_2008

Advertisement

3 kommenttia artikkeliin ”Juice Leskinen (1950-2006)

   1. Toisaalta nyt kun kaivoin vanhat uutiset esille niin kyllä siellä kaikissa puhutaan kravatista, joten en muuttanut alkuperäistä tekstiäni. Alla MTV-uutisten teksti:
    ”Muusikko Juice Leskinen oli ensimmäinen rock-muusikko, joka sai kutsun Linnan juhliin vuonna 1986. Leskinen herätti huomiota rennolla tyylillään:
    mies löysäsi kravatin kaulastaan ja sitoi sen päänsä ympärille. Hän myös tupakoi runsaasti juhlissa sisätiloissa.”

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s