Leonard Cohenin kuolema 7.11.2016

Päivitys 30.11.2020. Cohenin kuolemasta on kohta kulunut jo neljä vuotta. Kyllä aika kuluu nopeasti nykyään! Juuri äsken eli marraskuussa 2016 olin Helsingissä Crowne Plaza-hotellissa kun kaverini varhain perjantai-aamulla 11.11.16 lähetti minulle tekstiviestin Cohenin kuolemasta. Samoihin aikoihin CNN lähetti uutisia uudesta USA:n presidentistä, Donald Trumpista. Se oli siis kahdella tavalla surullinen päivä. Erikoista kyllä, vieläkään Cohenin lopullista kuolinsyytä ei ole ilmoitettu julkisuuteen. On kuitenkin varmistunut että viimeiset vuotensa maestro sairasti kroonista lymfaattista leukemiaa. Cohenin managerin mukaan kuolema ei kuitenkaan johtunut syövästä.

71884892_marianne-large_transgsao8o78rhmzrdxtlqbjdblzzuweiq4lwfh_svfcfxq

Leonard Cohenin piti olla rikas  mies ja hän olikin, kunnes manageri kavalsi kaikki hänen rahansa. Asia oli oikeudessa vuonna 2005 ja kuten tyypillistä tällaisissa tapauksissa,  asiaa puitiin vuosikausia. Lopulta manageri tuomittiin syylliseksi, mutta rahojaan Cohen ei koskaan saanut takaisin. Niinpä hän lähti vielä ikämiehenä kahdelle maailmankiertueelle, joista molemmat ulottuivat myös Suomeen. Kiertueet vuosina 2008-2010 ja 2012-2013 korjasivat Cohenin talouden, mutta ilmeisesti hänen terveytensä alkoi heiketä ja siksi hän ei konsertoinut enää joulukuun 2013 jälkeen.  Vuonna 2014 Cohen täytti 80 vuotta ja julkaisi merkkivuoden kunniaksi hienon uuden studioalbumin nimeltään Popular Problems.  Lokakuussa 2016 ilmestyi You Want It Darker. Levyn ilmestymisen aikoihin Cohen antoi epätavallisen synkän haastattelun, jossa totesi olevansa valmis kuolemaan ja toivoi vain että kuolema olisi kivuton.  Myöhemmin Cohen perui puheitaan ja sanoi liioitelleensa ja totesi, että hän on aina ollut taipuvainen suurentelemaan ja dramatisoimaan asioita. ”Aion elää ikuisesti”, totesi hän lopuksi.

Sitten perjantai yöllä 11.marraskuuta uutistoimistot ympäri maailmaa alkoivat välittää sensaatiouutista: Leonard Cohen oli kuollut!  Kuolinsyytä ei ilmoitettu,  mutta vähän myöhemmin selvisi että Cohen olikin kuollut jo maanantaina 7.marraskuuta 2016 ja hautajaiset oli järjestetty Montrealissa jo torstaina 10.11.2016. Mihin Cohen kuoli?  Ehkäpä tarkka tieto tästä saadaan lähiviikkoina?  Tähän mennessä lehdissä on vihjailtu syövästä sekä jostain ”onnettomuudesta”, johon Cohen joutui vähän ennen kuolemaansa. Joka tapauksessa Cohen oli lopulta oikeassa itseironisessa lausunnossaan: hän elää ikuisesti, siis laulujensa kautta.

Harri Huhtanen 2016

 
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s