Miksi kukaan enää julkaisee albumeja?

zombies-odessey-oracEräs tuttavani kysyi minulta ilkikurisesti tuhansien levyjen kokoelmaani katsellessaan: “miksi kukaan enää julkaisee albumeja?”. Hän tiesi että se oli minulle inhottava, mutta tarpeellinen kysymys. Heitin pallon hänelle takaisin ja kysyin: “Miksi kukaan enää julkaisee romaaneja?  Eikö olisi järkevämpää julkaista vain korkeintaan 10-sivuisia tarinoita ja nekin mieluummin vain sähköisinä versioina?”

Kulttuuri ja se mikä on arvokasta ei muutu teknologian “käskystä” tai trendien ikeessä.  1900-luvulla ennustettiin että ooppera kuolee äänilevyjen ja musikaalien vuoksi. Eipä vaan ooppera kuollut. 1960-luvulla väitettiin että TV tappaa elokuvateatterit ja hetken näyttikin siltä, mutta nykyään elokuvissa käydään enemmän kuin koskaan aikaisemmin.  2000-luvulla väitettiin että Internet tappaa TV:n, mutta niin vaan taas kävi että TV:n katsojaluvut putosivat vain hetkellisesti ja todellisuudessa TV-kanavien määrä on lisääntynyt koko 2000-luvun ajan. Esimerkkejä siitä, miten uusi teknologia ei ole syrjäyttänyt vanhaa on loputtomiin. Viestini tässä on se, että Spotify ja vastaavat palvelut eivät loppupeleissä uhkaa albumeja. Kiireisimmät ihmiset tosin varmaan siirtyvät pelkkien irtobiisien kuunteluun, mutta ei siinä ole mitään uutta. Ainahan on ollut paljon ihmisiä, joita musiikki kiinnostaa vain satunnaiskuuntelussa.

Hyvä albumi on kuin romaani. Se on laajempi konaisuus. Siitä voi nauttia enemmän kuin yksittäisestä hittibiisistä. Elokuvakin kestää kaksi tuntia. Voiko kukaan kuvitella maailmaa, jossa esitettäisiin vain 3-6 minuutin elokuvia?!  Albumien formaatit vaihtuvat ajan myötä: ensin oli savikiekot, sitten LP:t, sitten CD ja DVD ja varmaan vielä ajan myötä tulee uusia formaatteja, mutta albumi käsitteenä ja kultturellisena tuotteena ei mihinkään häviä, koska aina löytyy ihmisiä jotka arvostavat ja haluavat kuulla kokonaisuuksia irtobiisien ja potpourien sijaan.

 Harri Huhtanen 2016   

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s