Leonard Cohen: Various Positions 1984

cohen-variousVuoden 2016 päivitys. Various Positions kuulostaa edelleen epätasaiselta kokonaisuudelta, mutta koska mukana on muutamia vuosien saatossa elämää suuremmiksi nousseita kappaleita, kuten esimerkiksi kaikkien Idols- ja  xFactor-tyyppisten laulukilpailujen kestosuosikki Hallelujah annan nyt levylle hieman enemmän psiteitä kuin vuonna 2007.

Levyn sisältö:  Dance Me To The End Of Love /  Coming Back To You /  The Law / The Night Comes OnHallelujah / The Captain /  Hunter’s Lullaby /  Heart With No Companion /  If It Be Your Will

Levyn muusikot:  Leonard Cohen  / Jennifer Warnes – laulu // Sid McGinnis – kitara / Richard Crooks – rummut / Anjani Thomas, Crissie Faith, Erin Dickins, Lani Groves, Merle Miller, Ron Getman, Yvonne Lewis – taustalaulu /  John Lissauer – piano, kosketinsoittimet, taustalaulu, tuotanto / Leanne Ungar – äänitykset ja miksaus / John Crowder – basso ja taustalaulu

Seitsemännellä studiolevyllään, Various Positions (1984) Cohen alkaa viimeinkin päästä eroon folk-leimastaan ja löytää uutta tyyliään jota tällä kerralla on ollut räätälöimässä John Lissauer. Valitettavasti tälläkin levyllä on selviä huteja, kappaleita jotka olisi pitänyt jättää jollekin rarities- kokoelmalle. Erityisen paha tyylirikko on mielestäni country & western -tyylisen, harvinaisen ponnettoman The Captainin sijoittaminen upean hallelujahHallelujah-hitin perään. A-puolen avauskappale, humpparytmiin sovittu Dance Me To The End Of Love saattaa aluksi hieman hätkähdyttää näennäisellä viihteellisyydellään, mutta sanoituksessa on potkua ja kokonaisuutena kappale kuuluu Cohenin laulukatalogin menestyneimpään ja tunnetuimpaan osastoon. Albumin vähemmän tunnetuista kappaleista nostaisin esiin rytmillisesti ja sovituksellisesti uusia uria etsivän The Lawin sekä erityisesti kauniin päätöskappaleen, If It Be Your Will.  Levyn lyriikat eivät nouse Cohenin parhaimpien tekstien tasolle, mutta teemallisesti albumi on vähintäänkin kiinnostava. Tavallisten rakkauslaulujen rinnalle Cohen on ottanut albumille mukaan mystis-sävytteisiä lauluja kuolleista vanhemmistaan.

   • I went down to the place
   • Where I knew she lay waiting
   • Under the marble and snow
   • I said, Mother, I’m frightened
   • The thunder and lightning
   • I’ll never come through this alone

Vaikka kokonaisuus jättää toivomisen varaa, poikkeaa tämä levy kahdesta edellisestä edukseen tietyn tyylillisen vakauden ja näkemyksen ansiosta. Myös levyn äänittäjä ja miksaaja Leanne Ungar on tehnyt huolellista työtä. Taustalaulajia on peräti 10 ja heidän ansiostaan levyn parhaat laulut saavat mukavasti lihaa ympärilleen ilman että kuitenkaan sorrutaan Spectorin barokkimaiseen ylikuorruttamiseen.

KLASSIKKOBIISIEN SIIVITTÄMÄNÄ  VARSIN HYVÄ LEVY   * * * *

Harri Huhtanen 2007

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s