Pink Floyd: Obscured By Clouds 1972

*Päivitys 2020: vuonna 2016 julkaistulla Pink Floydin megaboksilla The Early Years 1965-1972 on peräti seitsemän miniboksia, joissa kussakin on 3-5 levyä. Kuudennella miniboksilla on OBC:n uusi miksaus, joka on tehty vuonna 2016. Soundit ovat uudella miksauksella jonkin verran paremmat, mutta perusongelma ei väisty eli se, että PF:n levyksi OBC on väistämättä keskinkertainen. Toisaalta huonoinkin PF levy on niin hyvä, että sitä on vaikea nimittää keskinkertaiseksi eli siksi nostan 12 vuotta sitten antamaani arvosanaa 2016 miksauksen osalta kategoriaan ”melkein hyvä”…     

Alkuvuodesta 1972 Barbet Schroeder pyysi Pink Floydin miehiä säveltämään musiikkia uuteen elokuvaansa, La Vallee. Bändi otti työtarjouksen vastaan ja äänitti Ranskassa, Cpink-obshateau d’Hierouvillessä helmi-maaliskuussa 1972 koko elokuvan soundtrackin.  Pink Floydin uusi  soundtrack -albumi, Obscured By Clouds julkaistiin kesäkuussa 1972. Bändin sisällä oli erimielisyyksiä materiaalin valinnasta. Gilmour totesikin eräässä haastattelussa: “Rogerilla on selvästi eräänlainen pakkomielle teema-albumien suhteen…”. Albumin kymmenestä kappaleesta peräti kahdeksan onkin merkitty Watersin nimiin.  Atom Heart Motherin (1970, ja Meddlen menestyksen luomassa imussa  Obscured By Clouds otettiin Englannissa innostuneesti vastaan, sillä levy nousi peräti kuudenneksi Englannin albumilistalla.

pink-floyd-obscuredElokuvan juoni on lyhyesti seuraava:
Viviane on ranskalaisen konsulin vaimo, joka nauttii kaikista elämän mukavuuksista, kunnes hänen elämänsä yhtäkkiä muuttuu. Viviane matkustaa Uuteen Guineaan ja tapaa Oliverin, jonka kanssa hän matkustaa saaren sisäosiin, tuntemattomalle viidakkoseudulle hankkiakseen Pariisin muotiliikkeeseensä harvinaisia linnunsulkia.  Retkikuntaa johtaa Gaeten, joka johdattaa pariskunnan salaiseen laaksoon jota paikalliset alkuasukkaat pitävät jumaliensa asuinalueena.  Matkallaan he kohtaavat alkuasukkaita, joiden kanssa he osallistuvat  papualaiseen kulttiseremoniaan. Vähitellen Viviannen länsimainen ajattelumalli hajoaa hänen tutustuessaan alkuasukkaiden mystisiin riitteihin.

pinkobs55101_600Tietääkseni La Vallee -elokuvaa ei ole koskaan näytetty Suomen televisiossa.  Alkuperäisellä vinyylilevyllä ei ollut laulujen sanoja eikä elokuvan juoniselostusta, mutta onneksi lopulta vuonna 1995 soundtrack  julkaistiin myös CD:nä, jossa on upea 20-sivuinen tekstivihkonen, jossa esitellään juoniselostuksen ja sanoituksien lisäksi komeita still-kuvia elokuvasta.

Vaikka Obscured on tietyllä tavalla paljon tasaisempi kokonaisuus kuin More, ei levyllä ole yhtään todellista huippukappaletta ja ajoittain levy kuulostaa vähän keskinkertaiselta ja standardin luonteiselta  Pink Floyd -musisoinnilta. Obscurella on muutamia todella hienoja Waters-sanoituksia, mutta ne eivät säväytä, koska niihin sävelletty musiikki ei vastaa sanoituksien laatua.  Tämän levyn parasta antia ovat selvästi instrumentaalit, tosin nekin tahtovat ajoittain ajautua gilmourmaisella turvavyöhykkeelle. Intrumentaaleista avauskappale Obscured By Clouds sekä erityisesti päätöskappale  Absolutely Curtains ovat laadukkaita.  Muut kappaleet jättävät minut kylmäksi. Konaisuutena tämä levy on mukavaa kuunneltavaa, mutta ei muuta.  Minua tämä levy ei säväytä samalla tavalla kuin More.

Mielenkiintoinen levy * * * ½

(vuoden 2016 remiksatun CD:n arvosana on ****-)

Harri Huhtanen 2008  (*tekstilisäykset 2020)

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s