Kate Bush: Director’s Cut 2011

bush directorDCUKLP1Jane Austen julkaisi elinaikanaan, 200 vuotta sitten, vain neljä romaania ja kaksi romaania ilmestyi aika pian hänen kuolemansa jälkeen (1817). 2000-luvulla nuo romaanit ovat nousseet uuteen kukoistukseen. Niistä on otettu uusia painoksia, niistä on tehty useita TV-sarjoja ja jokaisesta niistä taitaa olla useampikin elokuva-versio. Angloamerikkalaisessa kulttuurissa Jane Austenista on tullut kiistaton klassikko, taiteilija jonka arvoa kukaan ei enää voi kiistää. En tiedä onko Kate Bushin tulevaisuus yhtä ruusuinen, mutta sen voin sanoa ,että Kate Bushkin on Taiteilija isolla T:llä. Suurin osa hänen tuotantoaan kantaa samanlaista laatumerkiä kuin Jane Austenin romaanit. Kate Bushin levyt ovat klassikkoja. Kate Bush on ainutlaatuinen.  Hänellä ei ole kilpailijoita, koska hän on ainoa ”rodussaan”. Tori Amos yrittää olla yhtä hyvä kuin Kate Bush, mutta hänen Kate kopiointinsa on niin läpinäkyvää, ettei sillä ole todellista  kantavuutta.

Olen aikaisemmin väittänyt, että Red Shoes (1993) on Katen vähiten onnistunut levy. En tiedä onko Kate ajatellut samoin, koska tuon levyn jälkeen hän piti peräti 12 vuoden levytystauon!  Lisäksi uudella Director’s Cut (2011) albumilla Kate päivittää Red Shoesin kappaleita mikä viittaa siihen, ettei hän ole ollut täysin tyytyväinen alkuperäiseen julkaisuun. Minusta on hienoa, että taitelija uskaltaa ottaa jo julkaistuja teoksiaan uuteen käsittelyyn. Toivoisin, että useampi artisti harrastaisi sitä, sillä harva asia tässä ennustamattomassa ja epävarmassa elämässä on kiveen hakattu.

Director's-Cut-(Back)_Squar_0Director’s Cut ei ole pelkkä kaupallinen yritys hyödyntää artistin vanhoja teoksia, vaan kyseessä on ihan oikeasti uusi Kate albumi. Kappaleiden valinta, niiden uudelleen sovittaminen, uudet instrumentaaliosuudet, uudet lauluosuudet ja tekstimuutokset tekevät tästä uuden teoksen. Täytyy sanoa, että Kate on vuonna 2011 hyvässä vedossa, sillä tälle levylle valitut Red Shoes -kappaleet avaavat tuon epäonnisen levyn minulle ihan uudella tavalla. Esimerkiksi Song Of Solomon (jonka olin jo ehtinyt unohtaa) kuulostaa nyt kerrassaan aivan upealta, sitä voisi kuunnella loputtomiin kyllästymättä!.

bushDC-Inlay-11Director’s Cutin kokonaisuus toimii ja muutokset, joita alkuperäisversioihin on tehty ovat pääsääntöisesti tuoneet äänitteisiin lisäarvoa. Olen nyt kuunnellut Director’s Cutin yli 20 kertaa ja levyn parhaat hetket ovat kyllä ihan ylimaallisia! This Woman’s Work oli alunperinkin upea, mutta minusta tämä uudelleensovitettu, pitkä versio on vielä astetta parempi. Se on aito klassikko, aivan käsittämättömän kaunis!   Deeper Understanding on entistä ajankohtaisempi ja entistä parempi. Moments Of Pleasure, Never Be Mine ja And So Is Love ovat tiheätunnelmallisia ja  viiltävän kauniita, harvoin rockmusiikissa kuulee mitään niin viimeisteltyä ja vaikuttavaa!

Koko levyllä ainoa miinusmerkinen kappale on Rubberband Girl, joka on ikään kuin demo: tunkkainen ja viimeistelemätön. En tiedä, ehkä se edustaa jotain kieroa Kate Bush -huumoria, jolla Kate haluaa alleviivata, että taiteellisuudestaan huolimatta hän osaa pitää myös jalat maassa. Raakileen esityksen pelastaa loppuun liitetty huuliharppu -soolo. Siltikin aika outo lopetus näin komealle ja muutoin äärimmäisen viimeistellylle levylle.

Mutta kuten sanottu: kokonaisuus toimii ja ylevöittää erityisesti Red Shoesin parhaita kappaleita todella komealla tavalla.  Director’s Cut ei ole teema-albumi, mutta hyvin syvällä elämän perustotuuksien alkulähteillä käydään ja lisäksi musiikki on parhaissa kappaleissa jotain sellaista mitä erittäin harvoin pääsee kuulemaan. Tällaiseen pystyy vain Kate Bush!

Klassikko jo nyt!  ♠ ♠ ♠ ♠ ♠

Harri Huhtanen 2011

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s