The Doors: An American Prayer 1978, osa 1

jim-morrison-grammys2

Jim Morrison oli kirjoittanut runoja jo murrosikäisenä. Ensimmäiset vihkot hän hukkasi, mutta onneksi Kalifornian Venicessä 1965 kirjoitetut runovihkot säilyivät. Niiden materiaalia käytettiin monilla Doors‑albumeilla. Jim Morrsonille ei kuitenkaan riittänyt menestys The Doorsien kanssa, vaan hän halusi tunnustusta myös itsenäisenä runoilijana. Niinpä hän maaliskuussa 1969 äänitti Elektra Sound Recorders studiolla runojaan ilman säestystä. Äänitysinsinööri John Haeny valmisti sessioista tunnin masternauhan, jonka Jim Morrison vuonna 1971 otti mukaansa Pariisiin. Siellä Jim antoi nauhan eräälle ystävälleen, joka piti sen piilossa yli 20 vuoden ajan.

jim_morrison_tribute_ii_by_kluckham-d5ngrfrViimeisenä syntymäpäivänään (8.12.1970) Morrison otti uudestaan yhteyttä John Haenyyn , jonka kanssa hän Los Angelesin Village Recorders studiossa äänitti yhdessä maratonsessiossa huomattavan osan silloisesta runotuotannostaan. Näistä nauhoista oli tarkoitus myöhemmin julkaista runolevy. Morrsionin kuoleman vuoksi nauhat jäivät kuitenkin unohduksiin aina vuoteen 1976 saakka, jolloin John Densmore otti yhteyttä Haenlyyn ja kysyi: ”Mitä Jimin nauhoituksille tapahtui? Onko sinulla kopiota niistä?” Densmoren suureksi iloksi Haeny kertoi, että hänellä oli edelleen masternauhat. Koska Morrison oli aina halunnut tehdä runolevyn päättivät Densmore, Krieger ja Manzarek yhdistää voimansa ja ryhtyä työstämään Morrisonin nauhoituksia. He kutsuivat alkuperäisissä sessiopissa olleen Jimin ystävän Frank Lisciandron tuottamaan levyn.

Aluksi Doors ‑miehet valmistelivat An American Prayer ‑levyä salassa, mutta kun huhut kiihtyivät päätti John Densmore kesällä 1977 kertoa lehdistölle asiasta: ”Olemme työstäneet näitä runoja jo vuoden ajan, mutta viime kuukausina homma on muuttunut vakavammaksi ja olemme tavanneet toisiamme pari kertaa viikossa”. Densmore antoi myös ennakotietoja levyn sisällöstä: ” Siitä tulee ikään kuin elämänkerta: Jimin lapsuus, teini‑ikä, nuoruus ja julkinen elämä. Koska se on 16‑raitanauhoitus sävellämme uutta musiikkia runojen taustalle ja lisäksi käytämme vanhaa materiaalia sekä kertomuksia, joita Jim kertoi elokuvia tehdessään”.

jatkuu…

Harri Huhtanen 2008

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s