Pori Jazz, osa 3

1967_lossi_kirjuriinPori Jazzin alku oli vaatimattomimmista vaatimattomin: kaksi konserttia ja yhdet jamit, yleisöä pääkonsertissa lauantaina oli noin 600.  Säilyneen kirjanpidon mukaan  Pori Jazz 66 tuotti järjestäjille voittoa 379 markkaa. Kun toimitsijajoukolle oli tar­jottu kii­tosoluet ja makkaraa, taloudelliseksi tulokseksi jäi 49 markkaa!

tolonenindex1970-luvulla Pori Jazz alkoi kuitenkin nopeasti kasvaa. Perinteisen ja modernin jazziin lisäksi Kirjurinluodossa kuultiin proge-musiikkia, mm. Suomen suuri kitaristilupaus Jukka Tolonen esiintyi päälavalla.  Jo vuonna 1970 Pori Jazzin eri tapahtumiin ostettiin yhteensä 17 000 lippua. Vuonna 1974 myös festivaalien logistiikka ja fasiliteetit paranivat aimo harppauksella kun Porin kaupunki rakensi Kirjurinluotoon pysyvän esiintymislavan sekä Raumansillan. Takana olivat kapulalossin ja ponttonisiltojen ajat. Perillä eivät esiintyjiä ja kulijoita odottaneet vuosittain erilaiset kakkosnelosesta ja kovalevystä kootut esiintymislavat.

watersmu

1980-luvulla festivaali kasvoi edelleen ja muutettiin 5-päiväiseksi. Artisteja buukattiin niin innokkaasti, että menot kasvoivat suuremmiksi kuin tulot, vaikka festivaalin yleisömäärä esim. vuonna 1984 oli varsin suuri, noin 50 000 henkilöä. Tuona vuonna varsinaisia konsertteja järjestettiin jo 77 kpl, joista ilmaiskonsertteja oli yli 40 kpl. Muusiikkoja festivaaleilla oli tuossa vaiheessa jo noin tuhat.

1990-luvun alussa Pori Jazzilla oli velkaa niin paljon, että koko festivaalin tulevaisuus oli vaakalaudalla. Valtiolta ja Porin kaupungilta ei herunut niin paljon tukea, että meno olisi voinut jatkua yhtä suurellisena kuin ”kultaisella” 1980-luvulla, jolloin kaikki jazzin huippunimet vuosi toisensa jälkeen tulivat Poriin. Pahimmillaan yhdistyksellä oli velkaa yli 6 miljoonaa markkaa (= yli miljoona euroa).  Niinpä hallinnossa tehtiin rajuja muutoksia. Kangas siirrettiin pois talousasioiden hoidosta ja talouden hallinnoimista varten nimettiin uusi johtaja Harri Kainulainen, joka onnistuikin vuosi vuodelta pienentämään Jazzin velkaa.

(jatkuu…)

Harri Huhtanen 2017

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s