Pori Jazz, osa 5

En osaa sanoa miten monta kertaa olen ollut Pori Jazzeilla. En myöskään ole aivan varma minä vuonna olin paikalla ensimmäistä kertaa. Mutta koska olen kotoisin Porista ja vanhempani ovat asuneet Porissa sen jälkeenkin kun vuonna 1977 lähdin sieltä lopullisesti, niin minulla ei ole koskaan ollut sitä ongelmaa joka kiusaa nykyisin lähes kaikkia festivaalikävijöitä eli majoituksen puute. Pori ei ole turistikaupunki, joten Porissa on hyvin vähän hotelleja ja niiden kapasiteetti ei siksi riitä alkuunkaan jazzeilla, jolloin kaupunkiin virtaa kymmeniä tuhansia festivaalikävijöitä. Pori on jo pitkään tiedostanut ongelman ja järjestää siksi jazzeille kotimajoitusta.  Mutta kun sekään ei riitä. Niinpä lähikunnat ja kaupungit hyötyvät myös jazzeista sillä osa jazzvieraista majoittuu festivaalien aikaan mitä erikoisempiin paikkoihin, kuten Merikarvialle ja Raumalle. Rauma ehkä vetää pisimmän korren tässä majoituskilpailussa, sillä he ovat järjestäneet jazzvieraille bussikuljetuksia, jotka kulkevat Rauman ja Porin väliä lähes nonstoppina, vaikka normaalisti vuoroja kaupunkien välillä on hyvin vähän. Uskoakseni olin ensimmäistä kertaa Porin jazzeilla jo vuonna 1973, alaikäisenä. En muista kuka siellä silloin esiintyi, oli vaan coolia päästä mukaan kokemaan se festivaali -tunnelma. Sen jälkeen olen ollut jazzeilla varmaan yli 20 kertaa, viimeksi tänä vuonna.
1973
Vaikuttavimmat esiintyjät?  Heitä on ollut vuosikymmenien varrella monia, mutta ehkä voimakkaimmin mieleen ovat syöpyneet Miles Davis (1984), Chuck Berry (1995), Bob Dylan (1996 ja 2014) ja Robert Plant (2015).  Nämä nyt nousevat ensimmäisenä mieleen. Sitten on iso joukko sellaisia huippunimiä, joiden konsertteja olen diggaillut, mutta jotka eivät nyt välttämättä ole olleet niitä ikimuistoisempia kokemuksia. 1990-luvulta tulee heti mieleen B.B King (1995), Stevie Windwood (1997) ja  Ray Charles (1999). 2000-luvulta Peter Green (2001), Stevie Wonder ja Van Morrison (2004) sekä tietenkin Sting (2006). 2010-luvulta pitää mainita ainakin nämä pääesintyjät: Jeff Beck (2010), Eric Burdon (2013) ja Brian Wilson (2017).    Varmaan ison joukon huippunimiä tässä unohdin kokonaan, mutta kirjaan tähän nyt vain niiden artistien konsertit, jotka aivan välittömästi tulevat mieleeni.

(jatkuu…)

Harri Huhtanen 2017  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s