David Gilmour Live At Pompeii elokuvateattereissa, osa 1

DavidGilmour_webslide

Vuosi sitten David Gilmour esiintyi ryhmineen Pompeiin amfiteatterissa kahdessa konsertissa (7. ja 8.7.2016).  Nämä olivat hyvin intiimejä konsertteja, sillä amfiteatteriin päästettiin vain 2600 henkeä kumpanakin iltana. Amfiteatterin varsinaisia katsomoita käytettiin vain kulisseina ja upean valoshown tehosteina yleisön pakkaantuessa pienelle permantoalueelle.  Samalla kiertueella Gilmour esiintyi myös monissa muissa historiallisissa paikoissa (mm. Rooman Circus Maximuksella). Pompeii valittiin kuitenkin  konserttielokuvan tallennuspaikaksi, ehkäpä juuri ainutlaatuisuutensa vuoksi, sillä Pompeiin amfiteatterissa ei aikaisemmin ole järjestetty rock-konsertteja.

Näiden kahden illan konsertista koottu elokuvatallenne esitettiin eilen peräti 2500 elokuvateatterissa ympäri maailmaa. Konserttielokuvaa mainostettiin ”one night only” -sloganilla, mutta ei se sitten pitänytkään paikkaansa, sillä tänään (14.9.17) elokuva esitetään  ainakin Suomessa toistamiseen viidellä paikkakunnalla (Helsingissä, Vantaalla, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Oulussa).

Turun eilinen näytös oli Kinopalatsin Salissa 2, jossa on paikkoja 217. Näytös oli lähes loppuunmyyty, mutta silti toista esitystä ei Turkuun saatu eli jos tänään vielä haluaa nähdä elokuvan, pitää hakeutua jollekin yllä manituista paikkakunnista.

Miksi Gilmour -elokuva sitten pitäisi nähdä kun konsertin täydellisemmän version voi ostaa parin viikon (29.9.17) kuluttua laadukkaana 2CD, 2DVD ja 2BD -versiona?  Kyse on äänenlaadusta, äänentoistosta ja visuaalisesta elämyksestä. En usko että kovin monella suomalaisella on kotonaan yli 100m2 kokoinen screeni tai huippulaadukas kymmenien kaiuttimien järjestelmä, kuten on Turun Kinopalatsin Salissa 2.  Elokuvissa voi siis edelleen kokea jotain sellaista jota kotiruutu ei voi tarjota, vaikka kotilaitteetkin jatkuvasti kehittyvät eli näyttökoko suurenee ja äänenlaatuunkin on viime vuosina panostettu hieman enemmän kuin vielä esim. 1990-luvulla, jolloin suurimmassa osassa kotitelevisioita oli aivan onneton äänentoisto.

(jatkuu…)

Harri Huhtanen 2017

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s