JOHN BONHAM 1948-1980

Kuvassa alkuaikojen LED ZEPPELIN. Vasemmalta oikealle: John Paul Jones (basso ja kosketinsoittimet), Robert Plant (laulu ja huuliharppu), John Bonham (lyömäsoittimet) ja Jimmy Page (kitarat).

zeppelin

Nuoruudessaan John Bonham työskenteli mm. rakennustyömiehenä. Hänen suurin intohimonsa oli kuitenkin rumpujen soittaminen ja hän saavuttikin jo varsin nuorena kovan maineen rockpiireissä. Hän soitti 1960-luvulla mm. seuraavissa bändeissä: Terry Webb and the Spiders, A Way of Life, The Crawling King Snakes, The Nicky James Movement ja Steve Brett and the Mavericks.  King Snakesissa Bonham tutustui Robert Plantiin, joka houkutteli miehen Band of Joy -yhtyeeseensä. Yhtye äänitti 1968 alussa Regent Sound -studioilla demon. Tässä vaiheessa monet olivat kiinnostuneita energisestä ja omaperäisestä rumpalista, joka kuitenkin hylkäsi muut tarjoukset ja jatkoi Plantin matkassa uudessa Led Zeppelin -nimisessä bändissä. Mitä sen jälkeen tapahtui onkin jo rockmusiikin ”kultaista” historiaa ja kaikille tuttua eli en sitä tässä toista. Bonhamin merkitystä Zeppelin -soundin luomisessa kuvastaa hyvin se että kun hän yllättäen kuoli vuonna 1980, vain 32-vuotiaana, päättivät Plant ja Jimmy Page hajottaa bändin. Ja tuo päätös on pitänyt, vaikka kuluneiden 37 vuoden aikana bändin elossa oleville jäsenille on tarjottu tähtitieteellisiä summia siitä että he palaisivat keikkalavoille bändinä eli Led Zeppelin -nimisenä.

John Bonhamin arvostus on kuluneiden vuosikymmenien aikana vain kasvanut kasvamistaan ja niinpä miehen kotikaupunki,  lähellä Birminghamia sijaitseva, n. 80 000 asukkaan Redditch on tänä vuonna (2017) myöntänyt luvan näyttävän muistomerkin pystyttämiseksi. Rahoitusta hanketta varten on kerätty yksityisiltä sijoittajilta vuodesta 2013 lähtien. Muistomerkki on kaksi metriä korkea ja leveyttä sillä on peräti viisi metriä!

bonhamEDIT_jonb3

Harri Huhtanen 2017   

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s