Pink Floyd: The Early Years 1965-1972 – Take 8

Pink Floyd 1965-72 kokoelman ensimmäisen boksin (PFREY1) DVD:llä ja Blu-Ray -levyillä on 14 videota ja lyhytfilmiä vuodelta 1967. Mielenkiintoisin niistä on ensimmäinen joka on nimeltään Chapter 24. Se on kestoltaan vain 3 minuuttia 40 sekuntia. Ensimmäinen minuutti on kuvattu vuonna 1966 ja siinä nähdään vielä lyhyttukkainen Syd Barrett kiipeilemässä Cambridgen Gog Magog Hillsin rinteillä.  Johdantojakson jälkeen siirrytään vuoteen 1967 ja tämä kuvamateriaali on keväältä 1967. Bändi nähdään Lontoossa EMI:n studioiden edustalla ja tässä Syd näyttää jo siltä mystiseltä rokkarilta jollaisena maailma hänet oppi tuntemaan.

Minua alkoi kiinnostaa Gog Magog sekä tämän huonolaatuisen ja merkillisen filmin historia sillä Pink Floyd -boksin esittelyvihkosissa ei edes kerrota kuka filmin on kuvannut. Sain selville, että Gog Magog Hills on todella olemassa ja sijaitsee Cambridgen lähistöllä. Paikan nimi viittasi Raamatun teksteihin, sillä Hesekielin kirjan luvuissa 38–39 kuvaillaan Gogin sotaa. Siinä Gog, jonka kotimaa on pohjoisen perillä, hyökkää monien muiden kansojen kanssa rauhassa asuvan Israelin kimppuun. Raamatun mukaan Goog kuitenkin tuhoutuu Jumalan yliluonnollisesta vaikutuksesta. Ilmestyskirjassa Gogin ja Magogin joukot edustavat Saatanaa, joka lyödään lopullisesti Harmageddonin taistelussa.   Cambridgen rinteiden merkillinen nimi ei ilmeiseti kuitenkaan ole Raamatun teksteistä lähtöisin, vaan englantilaisesta kansantarusta Matter of BritainGogmagog  oli jättiläinen  Geoffrey of Monmouthin 1100-luvulla kirjoitaman  Historia Regum Britanniaen mukaan.

nigel and jenny

(tässä sekä alemmassa kuvassa Nigel Lesmoir-Gordon ja hänen Jenny vaimonsa vuonna 1966)

Mutta kuka siis oli vuonna 1966 kuvannut tuon 8mm videon? Varsin nopeasti ilmeni että netissä kiertää useita eri pituisia versioita videosta, pisin oli 11 minuuttia eli se lienee lähimpänä alkuperäistä lyhytfilmiä. Joissain artikkeleissa kerrottiin että filmin olisi kuvannut Nigel Lesmoir-Gordon, mutta sitten löysin artikkelin, jossa hän itse mainitsi että kuvaajana olikin hänen Jenny -vaimonsa!  Nigel kertoi kuvausten aikaisista tapahtumista artikkelissa näin (suomennos / translation  by hh):

nigel_and_jenny_in_60s_detail_002”Jaoin asunnon muutamien läheisten Cambridgen ystävien kanssa. Siellä oli myös Syd Barrett, josta oli hyvää vauhtia tulossa rocktähti Pink Floydissa.”

”(kuvauspäivänä) olimme Gog Magog rinteillä. Joukko ystäviä oli paikalla: David Gale, Andrew Rawlinson, Russell Page, Lucy Pryor ja vaimoni Jenny. Hän on se keltaisiin pukeutunut nainen, joka puhuu puulle.  Sienikuvat ovat ikonisia ja jäävät mieleen ikuisiksi ajoiksi. Se oli alitajuinen filmi, sitä ei suunniteltu (etukäteen). ”    

Kannattaa katsoa videon pitkä, 11 minuutin versio, se löytyy helposti esimerkiksi Youtubesta. Syy miksi Pink Floydin miehet eivät tätä pitkää versiota boksille kelpuuttaneet on varmaan siinä, etteivät he halunneet korostaa Sydin huumekokeiluja. Kyseisen lyhytfilmin bootleg -versiota  kun on jo aikaisemmin kaupiteltu valheellisella nimellä Syd’s First Acid Trip. Kyseessä  ei kuitenkaan ollut ensimmäinen kerta kun Syd kokeili LSD:tä.

(jatkuu / continues …)

Harri Huhtanen 2017

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s