Bob Dylan and The Band: The Basement Tapes 1975 – osa 3/4

DylanbasementThe Basement Tapes ilmestyi kesäkuussa 1975 ja menestyi hyvin. Se nousi Amerikan Billboard -listalla sijaluvulle 7 ja Englannin listalla tupla-albumi oli parhaimmillaan sijalla 8. New Yorkin Timesin kriitikko innostui jopa niin paljon että nimitti levyä “erääksi Amerikan populaarimusiikin historian merkittävämmäksi levyksi”. Myös Rolling Stone -lehti ja Washington Post ylistivät levyä. Tuolloin kukaan ei tuntunut tietävän mitä kaikkea levyltä oli jätetty pois ja miten alkuperäisiä nauhoja oli “kaltoinkohdeltu” overdubbauksilla. Kaikki tämä paljastui vasta paljon myöhemmin. Onneksi alkuperäisiä nauhoituksia ei hävitetty, onneksi ne säilyivät, sillä – kuten nyt tiedämme – vuoden 1975 Basement -julkaisu oli vasta heiveröinen alku kohti todellista  The Basement Tapes -julkaisua, joka näki päivänvalon vasta marraskuussa 2014. Tuolloin julkaistu 138 kappaleen boksi paljasti ensimmäistä kertaa maailmalle Basement- sessioiden laajuuden sekä sen miten Dwarfcovermonen eri musiikkityylin materiaalia Dylan ja The Band työstivät maaliskuusta lokakuuhun vuonna 1967. Sessioiden edetessä Dylan kirjoitti yhä enemmän omia, uusia kappaleita. Niitä syntyi yli 30. Osa niistä on nyttemmin saavuttanut klassikkostauksen, kuten I Shall Be Released . Lokakuussa 1967 näistä uusista Dylanin sävellyksistä tehtiin muusikkopiirejä varten 14 kappaleen Dwarf Music demo, jonka kappaleita muut muusikot alkoivat julkaista ja Dylan sai pitkän keikkataukonsa aikana näistä hyvät rahat, sillä lähes poikkeuksetta muiden artistien tulkinnat Dwarf -demon kappaleista menestyivät erittäin hyvin listoilla.  Muun muassa seuraavat artistit tehtailivat hittejä näillä Dylanin vuonna 1967 kirjoittamilla kappaleilla: Peter, Paul And Mary; Ian & Sylvia; Manfred Mann; Julie Driscoll, Brian Auger and the Trinity; The Byrds; Fairport Convention ja tietenkin myös The Band!

(jatkuu / continues…)

Harri Huhtanen 2017

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s