Bob Dylan: Desire 1976 – osa 5/6

dylanhurricane1975

30. lokakuuta 1975 Plymouthissa käynnistynyt Rolling Thunder Revue – kiertue oli monella tapaa merkityksellinen Dylanin uran kannalta. Vielä nykyäänkin (2017) vaikeaselkoisena koettu Dylanin yli nelituntinen Renaldo And Clara (1978) kuvattiin nimenomaa loppuvuoden 1975 Rolling Thunder Revue -kiertueen aikana ja elokuva dokumentoikin fiktiivisen kehyskertomuksensa ohella hyvin autenttisesti kiertueen tapahtumia. Dylan oli päättynyt testata Desiren kappaleet keikoilla jo hyvissä ajoin ennen levyn julkaisua. Niinpä loppuvuoden setissä yleisö pääsi nauttimaan peräti kuudesta siinä vaiheessa vielä julkaisemattomasta Desiren kappaleesta (Romance In Durango, Isis, Oh Sister, Hurricane, One More Cup Of Coffee ja Sara).  Ainoastaan Mozambique, Joey ja Black Diamond Bay jätettiin soittamatta näissä loppuvuoden 1975 konserteissa.

Desirella Dylan teki yhteistyötä kirjailija  Jacques Levyn kanssa. Niinpä albumin yhdeksästä kappaleesta peräti seitsemän on kirjoitettu yhteistyössä Levyn kanssa. Julkaistulla albumilla oli kaksi pitkää balladia:  Joey   ja Hurricane . Ensimmäinen oli peräti 11 minuuttia pitkä ja kertoi gansteri  ”Crazy Joey” Gallosta. Jälkimmäinen puolestaan oli kiihkeä puolustuslaulu nyrkkeilijä Rubin Carterille, joka oli vankilassa murhasta tuomittuna.

Desire ilmestyi USA:ssa 5. tammikuuta1976 ja menestyi loistavasti, sillä se nousi USA:ssa Billboardin ykkössijalle peräti viiden viikon ajaksi. Iso Britanniassakin levy nousi sijalle 3 ja saavutti lisäksi johtavan englantilaisen musiikkilehden äänestyksessä vuoden albumin tittelin:  NME Album of the Year .  Myös Rolling Stone -lehden kriittikko  Dave Marsh kehui levyä vuolaasti.  Suomessakin Desire menestyi hyvin. Se nousi TOP30 -listalle helmikuussa 1976 ja putosi sieltä vasta lokakuussa. Desiren paras sijoitus Suomen listalla oli no.5.

Harri Huhtanen 2017 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s