Pink Floyd: The Early Years 1965-1972 – Take 15

Vuoden 1968 promo- ja keikkakiertueellaan Pink Floyd vietti paljon aikaansa myös Pariisissa. Tuohon aikaan bändin miehet saattoivat vielä kävellä Pariisin katuja täysin vapaasti, koska bändi ei ollut vielä saavuttanut sitä maailmanlaajuista suursuosiota, jonka se 1970-luvulla ja sen jälkeen saavutti.

pinkfloydinparis1968

1968 Germin/ation (PFREY2) boksin DVD:llä todentuu hienosti se kehityssuunta, jonka bändi valitsi Syd Barrettin erottamisen jälkeen. Jo kuukausi Sydin erottamisen jälkeen eli helmikuussa 1968 bändi matkasi Keski-Eurooppaan eräänlaiselle promokiertueelle. Keikkojen ohella he kuvasivat promofilmejä Belgian, Ranskan ja Italian televisioille. Vielä helmikuussa Brysselin kuvauksissa Sydin paikan perinyt Gilmour oli hieman epävarman tuntuinen videoilla, mutta kevään tullessa hän oli jo kotiutunut bändiin niin hyvin, että Sydin poissaoloa ei enää edes huomannut. Erityisesti Watersin säveltämät uudet, pitkät kappaleet veivät bändiä yhä avantgardistisempaan suuntaan. Bändin toisella albumilla julkaistu Set The Controls For The Heart Of The Sun on katsottavissa DVD:llä useampana versiona: helmikuussa belgialaisessa TV-ohjelmassa Tienerklanken sekä ranskalaisessa TV -ohjelmassa Bouton Rouge ja sitten vielä maaliskuussa lontoolaisessa All My Loving -ohjelmassa.  Huhti-toukokuussa Italiassa kuvatuissa ohjelmissa Wright pääsee hienosti esiin laulajana ja kosketinsoittajana. Syys-marraskuun taltioinnit ovat kaikki Ranskan TV:n arkistoista löytyneitä. Toisen albumin hieno avausraita Let There Be More Light  kuullaan niissä peräti kolmena eri versiona.

Vuoden 1968 taltioinneista koottu DVD todistaa vakuuttavasti ettei bändi heikentynyt yhtään Syd Barrettin lähdöstä, vaan pikemminkin se ehkä vain innosti heitä tutkimaan yhä innokkaammin rockmusiikin rajoja eli miten pitkälle kokeellisuuden saattoi viedä siten että suuri yleisö sen vielä hyväksyi. Takaraja ei tullut vastaan ainakaan vuonna 1968, vaan päinvastoin, bändi tuntui olevan matkalla kohti yhä suurempaa mainetta ja Gilmourin mukaantulo oli entisestään lisännyt instrumentaalista osaamista ja osuutta bändin musiikissa.

Harri Huhtanen 2018   

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s