WIGWAM täyttää 50 vuotta!

WIGU_Kulttuuritalo

Legendaarisia rockbändejä pienessä Suomen maassa ei ole kovin montaa. Yksi näistä on ehkä 1970-luvun suosituin ja tunnetuin progebändi Suomessa eli Wigwam. Bändi yritti aikanaan läpimurtoa myös Englannissa saatuaan sikäläisessä rocklehdistössä ylistäviä kommentteja levyistään, mutta jostain syystä ensimmäinen Englannin kiertue meni penkin alle eli yleisöä ei tullutkaan oletettua määrää keikoille ja sitten tulikin jo punk-aalto, joka pyyhkäisi ison joukon jopa maailmanmaineeseen  päässeitä proge-bändejä unholaan. Ajat olivat muuttuneet. Proge ei enää ollut IN, vaan OUT. Nykyään progella on taas oma vankka harrastajakuntansa, mutta genrellä kesti lähes 20 vuotta toipua oletetusta ”kuoliniskusta”, jonka Punk sille antoi Sex Pistolsien ja Clashin kaltaisten bändien rynniessä vauhdilla  maailmanmarkkinoille 1970-luvun jälkipuoliskolla.

Wigwam on viettänyt viime ajat hiljaiseloa, mutta nyt kun se on täyttämässä komeat 50 vuotta on bändi päättänyt lähteä nimellä Wigwam Experience pienelle, kolmen keikan kiertueelle. Alla sovitut keikat:

28.9. Kulttuuritalo, Helsinki
29.9. Tampere-talo, Tampere
6.10. Logomo, Turku

Wigwam Experience on kiinnostava synteesi eri aikakausien Wigwamia. Experience – yhtyeessä 1960-luvun kokoonpanosta on mukana enää kosketinsoittaja Jukka Gustavson.  Muut bändissä soittavat muusikot ovat tulleet mukaan vasta  vuonna 1974 tai sen jälkeen.

Wigwamin ensimmäiset levyt olivat hyvin kokeilevia ja saavuttivat lähinnä kulttimainetta.  Kaupallista menestystä Wigwam sai vasta vuonna 1975 julkaistulla Nuclear Nightclubilla. 

Experiencessä soittavat Gustavsonin lisäksi:  kitaristi Pekka ”Rekku” Rechardt, basisti Paavo ”Pave” Maijanen, kosketinsoittaja Esa Kotilainen ja rumpali Jan Noponen. Lisäksi keikoilla kuullaan vierailijoita, kuten Pedro Hietanen ja Mikko Rintanen.

Juhlavuoden kunniaksi Svart Records julkaisee paljon Wigwamiin aikaisempaa tuotantoa uusina vinyylipainoksina. Tänä vuonna on jo ilmestynyt  Jim Pembroken soololevyjä, Wigwamin 7″-vinyyliboksi sekä Dark Album, joka sisältää myös albumin alkuperäisen version. Seuraavaksi vuorossa ovat tulpa-lp-julkaisut Nuclear Nightclubista ja Lucky Golden Stripes And Starposesta. Syksyllä vuorossa ovat Wigwamin 90-luvun albumit.

Lisäksi Soundi-lehden numerossa 6/2018 on paljon asiaa Wigwamista.

Harri Huhtanen 2018

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s