Trier – Luxembourg 20.-28.6.2018 (osa 2)

Mistä käsin Eurooppaa on aikanaan hallittu?

TrierandConstantinus

Nykyisen Saksan alueella on kaksi kaupunkia joista käsin koko läntistä Eurooppaa on hallittu aikanaan. Molemmat noista kaupunkeista ovat nykyään vähämerkityksellisiä Euroopan metropolien rinnalla, mutta omana loistoaikanaan ne olivat siis erittäin merkittäviä kaupunkeja. Toinen näistä kaupunkeista on Aachen, josta käsin Kaarle Suuri 800-luvulla hallitsi koko nykyisen Saksan ja Ranskan aluetta sekä muutamia muitakin Euroopan osia.  Toinen, nykyään ehkä vieläkin huonommin tunnettu Saksan alueella sijaitseva, entinen mahtikaupunki on ollut Trier (Augusta Treverorum), josta käsin Konstantinus Suuri ja hänen poikansa 300-luvulla hallitsivat nykyisen Saksan ja Ranskan alueiden lisäksi, Espanjaa, Portugalia, Britanniaa ja osaa pohjois-Afrikasta. Alueella asui jo tuohon aikaan miljoonia ihmisiä ja välimatkat olivat sen aikaisilla kulkuvälineillä kulkien valtavan pitkiä. Nykyään lentokoneella pääsee vuorokaudessa mihin tahansa maailmankolkkaan, mutta roomalaisten aikana matka Trieristä Pohjois-Afrikkaan tai Britannian perukoille  kesti useita päiviä, jopa viikkoja. Ei ollut puhelimia tai tietokoneita, joilla välittää hallintokäskyjä, joten uskomatonta että Rooman valtakunta pystyi niinkin kauan koossa kuin pysyi. Tosin 300-luvulla se oli jo hallinnollisesti jakautunut läntiseen ja itäiseen Roomaan ja läntistä puolta hallittiin siis Trieristä käsin. Konstantinus rakennutti sinne mm. komeita hallintopalatseja ja kylpylöitä.

Harri Huhtanen 2018

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s