Trier – Luxembourg 20.-28.6.2018 (osa 4)

Trierin kaupunginmuseon viereen pystytetty yli 2 tonnia painava pronssipatsas hankittiin kiinalaisten rahoilla ja kiinalaiset olivat myös puhujina patsaan paljastustilaisuudessa toukokuussa 2018. 

Marxstatue

Trier & Karl Marx
Kuka muistaa vielä sellaista kaveria kuin Karl Marx? TV:n tietokilpailuissa on usein historia-aiheisia kysymyksiä urheilu- ja viihdekysymysten joukossa ja niistä olen huomannut, etteivät nämä historian suurmiehet enää ole kovin tuttuja suurelle yleisölle. Siksi sanottakoon nyt perusasian selventämiseksi, että Karl Marx on se filosofi, jonka nimeen vielä 50 vuotta sitten yli miljardi ihmistä vannoi ”uskollisuutta”. Monet pitävät edelleen Marxia kommunismin isänä ja vaikea väittää etteikö hän sitä olisi koska meni parhaan ryyppykaverinsa Engelsin kanssa julkaisemaan 1860-luvulla Kommunistisen Manifestin, jonka pohjalta sitten Neuvostoliitto, Kiina ja monet pienemmät maat alkoivat kehittää järjestelmiään 1900-luvulla. Miten tämä asia liittyy Trieriin, Saksan vanhimpaan kaupunkiin?  No siten että Marx syntyi ja vietti lapsuutensa ja osan nuoruuttaan Trierissä. Rehellisesti voin sanoa, etten tiennyt tätä Trierin matkaa valmistellessani. Matkustin kaupunkiin roomalaisajan nähtävyyksien vuoksi ja sitten hotellin ovella törmäsinkin Marxiin!  Kaupungissa vietettiin parhaillaan filosofin 200-vuotissyntymäpäiviä!  Marx -julisteita oli kaikkialla, onhan Marx todellisuudessa Trierin ”oma” poika, tunnetumpi kuin Konstantinus Suuri! Hotellin aulassa oli jopa Marx-lehti, jossa oli yli 20 sivun luettelo kaikista niistä Marx -tapahtumista, jotka siellä järjestetään huhtikuusta joulukuuhun 2018!  Kymmeniä luentotilaisuuksia, lähes päivittäisiä opastettuja kierroksia, erikoisnäyttelyitä kaupungin museoissa jne.  Hotellilta kun lähti oli korttelin päässä kauppa, joka myi pelkästään erikokoisia Marx -patsaita!  Kaupungin suurimmassa kirjakaupassa puolestaan oli kokonainen osasto Marx-aiheisia kirjoja, varmaan yli 30 eri nimikettä.

Todellisuudessa Marx ei Trierin aikanaan tehnyt mitään mistä hän myöhemmin tuli kuuluisaksi, sillä hän lähti Trieristä maailmalle jo 17-vuotiaana eikä koskaan palannut. Suurimman osan elinajastaan Marx asui Lontoossa, koska Englanti oli ainoa maa joka lopulta enää otti hänet vastaan. Kommunistiset aatteet 1800-luvun aristokraattisessa Euroopassa olivat rikollisia ja jopa suvaitsevaisesta Ranskasta Marx sai karkoitusmääräyksen. Niinpä Lonoto ei ollut hänen oma valintansa, vaan pakon sanelema. Marxin teot ja oppi olivat hyvin ristiriitaiset. Samalla kun hän ajoi ihmisten tasa-arvoa ja tuomitsi kapitalismin, pelasi hän itse pörssissä ja meni naimisiin varakkaan aatelissuvun tyttären kanssa. Koska Marx kirjoitti teoksia, joita oli vaikea myydä ja koska hänellä ei ollut muita tuloja, vietti perhe suurimman osan elämästään köyhyydessä. Ilman parasta ystäväänsä, tehtailijasuvun rikasta poikaa, Engelsiä, Marx olisi kuollut jo paljon aikaisemmin ja paljon köyhempänä.

Marxin Trierin lapsuudenkodit ovat onneksi säästyneet. Molemmat taloista on alun perin rakennettu 1700-luvulla. Marx syntymäkoti, osoitteessa Bruckenstrasse 10, on nykyään museona. Talo on hienosti kunnostettu, mutta näyttely kokonaisuudessaan on varsin vaatimaton ja huoneet tyhjiä eli sinne ei ole hankittu aikakauden huonekaluja ja siten koko näyttelystä jäi aika kylmänkalsea fiilis. Marxin vanhemmat olivat talossa vain vuokralla ja muuttivatkin sieltä pois jo runsaan vuoden kuluttua eli syntymäkoti lienee jäänyt Marxille varsin vieraaksi. Sen sijaan Porta Nigra  lienee tullut Marxille varsin tutuksi, koska joka kerta kun hän on lähtenyt kouluun heidän Simeonstrassen kodistaan on hän nähnyt tuon mahtavan roomalaisajan monumentin, joka on sijainnut vain kivenheiton matkan päässä nuoren Marxin kotitalosta.

Marxin nuoruudenkoti on tässä Porta Nigran tasanteelta otetussa kuvassa  kolmas talo vasemmalta.

marxsimeonstrasse

Nykyään Marxin lapsuudenkodin ensimmäisessä kerroksessa on Euroshop, jossa kaikki tavarat maksavat vain 1e kappaleelta!  Kommunismi on siis toteutunut lopultakin kapitalistisessa Saksassa! Historian ironiaako?  Marxista muistuttaa vain huomaamaton, tummunut laatta talon seinässä. Laatassa lukee: ”In diesem hause wohnte von 1819 bis 1835 Karl Marx Geb. am 5.Mai 1818 in Trier”.

 Harri Huhtanen 2018                

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s