Trier – Luxembourg 20.-28.6.2018 (osa 6)

luxembourghotel-bristol
Luxembourg 1989

Olin ollut vain kerran aikaisemmin Luxembourgissa ja silloinkin vain yhden yön. Olin kesäkuussa 1989 matkalla Saksasta Belgiaan ja pysähdyin yhdeksi yöksi Luxembourgiin. Kaiken silloin lukemani perusteella oletin että Luxembourg olisi ihan yhtä kallis paikka kuin Sveitsi. Suureksi yllätyksekseni näin ei siihen aikaan vielä ollutkaan. Rautatieaseman ympärillä olevat, ranskalaistyyliset 1800-luvun rakennukset näyttivät yllättävän rähjäisiltä ja kun menin lähellä olevaan ravintolaan huomasin ruokalistasta että hintataso Luxembourgin pääkaupungissa oli jopa edullisempi kuin Suomessa! Tuntui myös erikoiselta nähdä ruokalistassa jo vuonna 1989 merkillinen, uusi valuutta nimeltään EURO (tai siihen aikaan nimi taisi olla ECU). Ruokalistassa kaikki hinnat ilmoitettiin Ranskan frankeina, Saksan D-markkoina ja euroina! Luxemburgilaiset harjoittelivat euron käyttöä jo 13 vuotta ennen kuin siitä tuli EU:ssa yleistynyt käteisvaluutta. Tämä kertoo jotain aivan olennaista Luxembourgista (ja palaan tähän aiheeseen vielä monasti tulevissa kirjoituksissani).

Tilasin suoraan listan kallimman annoksen eli  Chateaubriand -häränpihvin (https://en.wikipedia.org/wiki/Chateaubriand_steak)  ja miten hyvä se olikaan! Yhtä hyvän pihvin olin saanut vain kerran aikaisemmin elämässäni eli Maltan Sliemassa, hollantilaispariskunnan ravintolassa vuonna 1986.

Kolmas erikoisuus mikä jäi vuoden 1989 Luxembourgin reissusta mieleeni oli rautatieaseman lähellä oleva baari, johon kuljettiin sisään avoimen ikkunan kautta. Kaikki juomat siellä olivat erittäin halpoja, mikä myös tuntui erikoiselta, olinhan tullut maahan, jossa bruttokansantuote per asukas oli Euroopan korkein! Valitettavasti tuolla matkalla ei jäänyt aikaa kunnolla tutustua kapunkiin, sillä matka jatkui heti seuraavana aamuna Belgian Liegeen. Tästä lyhyestä reissusta jäi kuitenkin sellainen tunne, että joskus piti päästä uudestaan Luxembourgiin, jossa oli hyvät pihvit ja halvat juomat!  Valitettavasti uusi tilaisuus tuli vasta 29 vuoden kuluttua. Ja tällä kertaa kaikki olikin toisin, mutta siitä siis lisää tarinan seuraavissa osissa…

Harri Huhtanen 2018   

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s