Trier – Luxembourg 20.-28.6.2018 (osa 10)

villehaute

Mitä on luxembourgilaisuus  (osa 3) ?
Luxembourgin ”sydän” on historiallinen yläkaupunki, joka on luksenburgin kielellä nimeltään Uewerstad, englanniksi Ville Haute ja saksaksi Oberstadt. Suurin osa kaupungin nähtävyyksistä sijaitsee tällä pienellä alueella, jossa nykyisin asuu enää 3500 ihmistä. Alue on nykyään täynnä erilaisia liikkeitä, ravintoloita, baareja, toimistoja ja historiallisia rakennuksia ja siksi asuntoja yläkaupungissa on enää hyvin vähän. Päivittäin suuri osa luxembourgilaisesta liikkuu kuitenkin tällä alueella työn, ostosten ja huvitusten vuoksi.  Yläkaupunkia suojaamaan on 1000 vuoden aikana rakennettu monimutkainen ja laaja puolustusjärjestelmä, joka koostuu Bock– harjanteen sisään kaivetusta kilometrejä pitkästä luolastosta sekä suojavallituksista.   Osa tästä luolastosta on nykyään avoinna yleisölle ja tätä opastuskierrosta voi lämpimästi suositella.

Euroopan johtavat valtiot ovat aina olleet kiinnostuneita Luxembourgista. Hapsburgit
hallitsivat tätä erikoista kaupunkia 1400 -luvulla, Espanjalaiset 1500 -luvulla ja lopuksi Ranskalaiset 1600-  ja 1700 -luvulla. 1800-luvulla Napoleonin kukistumisen jälkeinen Euroopan valtioiden uusjako mahdollisti Luxembourgille autonomian ja Suurherttuakunnan tittelin.  Vuonna 1835 maa itsenäistyi, mutta menetti samalla suuren osan ranskankielisistä alueistaan Belgialle.  Luxembourg on siis aina ollut erittäin kansainvälinen, monikulttuurinen alue.  Erikoisinta on ehkä se ,että myös epanjalaiset ovat hallinneet Luxembourgia pitkään. Toistaiseksi tästä espanjalaisesta kaudesta suuri yleisö ei ole saanut kovinkaan paljon tietoja, mutta alakaupungin eli Grundin perukoilta löytyi laaja, espanjalaisen kuvernöörin  palatsialue jota paraikaa kunnostetaan. Historiallisten kuvien perusteella  tämä Mansfeld -nimisen kuvernöörin palatsirakennus ja siihen kuulunut puutarha on ollut valtavan suuri ja sen hoidosta ovat vastanneet sadat työntekijät.

Kuvassa Luxembourgia hallinneen espanjalaisen Peter Ernst I von Mansfeld-Vorderortin (1517 –1604) komea palatsi ja sen puutarha. Ranskalaiset tuhosivat sekä palatsin että sen puutarhan 1600-luvun loppupuolella, mutta viime vuosina aluetta on taas alettu kunnostaa, vaikka alkuperäisistä rakennuksista vain murto-osa on säilynyt.     

luxembourgmansfeld

Harri Huhtanen 2018  

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s