Beatles: The White Album 2018 – osa 2

Alla vuoden 1968 sessioista julkaistun bootleg-albumin kansikuva

beatles1968bootleg

Lapsuuteni maisemaan kuului The Beatles. Alkuvuosien biisit soivat Suomen radiossa ahkerasti ja muistan hämärästi, että myös A Hard Day’s Night, Help ja Magical Mystery Tour -elokuvat olisi esitetty aika tuoreeltaan Suomen TV:ssä.  Erityisen hyvin muistan vuoden 1967 ensimmäisen globaalin satelliittilähetyksen, jonka pääosassa oli Beatles esittämässä hippiasuissaan All You Need Is Love -biisiä.  Muistan myös kun Porin keskussairaalassa umpilisäke -leikkauksesta toipuessani kuulin ensimmäistä kertaa Suomen radiosta Hey Jude -kappaleen.  Selostaja kertoi innokkaasti miten Beatlesien uusi single oli mennyt lähes kaikissa Euroopan maissa listaykköseksi.

Nyt tämä uusi, hulppea 6CD:n WHITE ALBUM -boksi tuo noita muistoja mieleen. White Album -sessiot olivat siinä mielessä ainutlaatuisia että periaatteessa silloin äänitettiin  myös osa Beatlesien loppuajan tuotannosta (1969-70). Beatles oli näennäisesti kasassa vielä vuodet 1969 ja 1970, mutta riitoja oli jo silloin ja loppu tuli yllättävän nopeasti.   Niinpä on hienoa kuunnella nyt näitä White Album -sessioita 50 vuoden odotuksen jälkeen ja  kuulla noiden loppuaikojen hittien ja vähemmän tunnettujen biisien raakaversioita, jotka tekevät nämä laulut jälleen eläväksi, sillä viralliset versiot on kuultu kuluneiden vuosikymmenien aikana jo kyllästymiseen saakka. Niinpä tämä uusi julkaisu on tärkeä. Se tavallaan tekee Beatlesista uudelleen kokeilevan, arvaamattoman ja rohkean bändin, joka lyhyenä kukoistusaikaan (1965-70) teki jotain aivan ainutlaatuista, sellaista mihin muut eivät pystyneet ja siksi bändin levyjä ja jopa studionauhoja julkaistaan vielä lähes 50 vuotta sen jälkeen kun bändi on jo hajonnut.

Harri Huhtanen 2018 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s