LED ZEPPELIN LIVE ! – johdanto 3/6

Led Zeppelin vauhdissa ensimmäisellä keikallaan Kööpenhaminassa pienellä nuorisoklubilla 7.syyskuuta 1968.

ledzeppelincopenhagen1968

Miten monta keikkaa Zeppelin soitti uransa aikana? Vastaus riippuu siitä miten määritellään keikka. Kaikkiaan tällä hetkellä tiedot löytyvät 567 keikasta, joista osa on juhlatilaisuuksissa soitettuja minisettejä. Varsinaisia, täysimittaisia keikkoja lienee 562 kappaletta.  Ensimmäisen keikkansa bändi soitti 7.9.1968 pienessä Kööpenhaminalaisessa Gladsaxe Teen Clubissa.  Viimeisimmän kerran Zeppeliniä on kuultu livenä 10.12.2007 järjestetyssä Ahmet Ertegun Tribute Concertissa, jolloin bändi esiintyi Lontoon täpötäydessä O2 hallissa. Liput sinne jaettiin hyvin erikoisella tavalla eli Internet -arvonnalla, jossa jokaisen maan kiintiö oli rajattu, Suomestakin vain muutama onnellinen pääsi todistamaan tuota historiallista tapahtumaa, joka todellisuudessa oli Zeppelinin ensimmäinen varsinainen konsertti vuoden 1980 jälkeen. Monet odottivat ja toivoivat että sitä olisi seurannut täysimittainen kiertue, koska bändi oli tuota yhtä keikkaa varten harjoitellut kuukausia. Robert Plant löi kuitenkin kaikki ällikälle kieltäytymästä satojen miljoonien dollarien kiertuetarjouksesta!  Aluksi väitettiin myös ettei O2 keikkaa koskaan julkaista virallisesti. Onneksi tämä oli mediahömppää, sillä ympäri maailmaa lähetettävää elokuvaa varten keikka oli tallennettu useilla HD-kameroilla ja on kuvanlaadullisesti ja äänellisesti aivan eri luokkaa kuin aikaisempi vuoden 1973 New Yorkin Madison Square Gardenin keikka joka julkaistiin elokuvana The Song Remains The Same vuonna 1976. Viive O2 keikan julkaisussa oli kuitenkin huomattavasti pidempi eli se ilmestyi vasta vuonna 2012 kauppoihin CD-, DVD-, Blu-Ray- ja Boxi -versioina nimellä Celebration Day.

Harri Huhtanen 2019

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s