LED ZEPPELIN LIVE ! – johdanto 2/6

led-zeppelinbonhamdies

Led Zeppelinin manageri Peter Grant oli sopinut bändille 19 keikan kiertueen Kanadaan ja USA:aan loka-marraskuuksi 1980.  Kiertueen harjoitukset alkoivat 24.syyskuuta 1980 Bray Studioilla Berkshiressä Englannissa. Jo ensimmäisenä harjoituspäivänä ilmeni ettei rumpali John Bonham ollut soittokunnossa ja siksi Robert Plant keskeytti harjoitukset ja ilmoitti että ne jatkuvat seuraavana päivänä. Aamulla 25.syyskuuta Pagen avustaja Rick Hobbs meni Bonhamin asunnolle kello 8 aamulla ja totesi että mies nukkuu. Päätettiin odottaa. Kun Bonham ei ilmestynyt harjoituksiin usean tunnin odottelun jälkeenkään, meni roudari Benji Le Fevre hänen asunnolleen klo 13.45. Bonham todettiin kuolleeksi. Hän oli tiettävästi nauttinut 40 vodka-annosta edeltävänä iltana. Bonham oli kuollessaan vain 32 vuotias.

Syntyneessä tilanteessa suurin osa suosituista bändeistä olisi vain yksinkertaisesti palkannut uuden rumpalin ja jatkunut toimintaansa. Zeppelinin kohdalla tilanne oli kuitenkin erilainen. Plant ja Bonham olivat molemmat Birminghamista ja tunteneet toisensa jo lapsuudessa. Siksi Plant ei voinut hyväksyä että bändi jatkaisi ilman alkuperäistä rumpaliaan. Amerikan kiertue peruttiin välittömästi. Bonham haudattiin 7. lokakuuta. Jatkosta keskusteltiin ja manageri Grant puolsi bändi hajottamista. 4. joulukuuta Grant julkaisi Atlantic-levy-yhtiön kautta lehdistötiedotteen jossa hän ilmoitti bändin hajoamisesta.

Päätös on pitänyt. Uskomattomista tarjouksista (500 miljoonaa dollaria yhdestä kiertueesta) huolimatta Plant on pitänyt kiinni siitä, ettei bändiä koota uudelleen. Lähimpänä reunionina oltiin vuonna 2007, jolloin bändi soitti studiossa yhdessä useita kuukausia harjoitellessaan Lontoon O2 muistokeikkaa varten.   Page ja Jones olisivat halunneet että muistokeikkaa olisi seurannut oikea kiertue, mutta Plant kieltäytyi ja siksi Zeppelinin toistaiseksi viimeinen konsertti jäi irtokeikaksi. Onneksi keikka kuitenkin taltioitiin ja julkaistiin mainiona Celebration Day –boksina  vuonna 2012.

Harri Huhtanen 2019           

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s