LED ZEPPELIN LIVE ! – johdanto 1/6

Kitaristi Jimmy Page (kuvan oikeassa laidassa) soitti Yardbirds -yhtyessä vielä vuonna 1968, jolloin bändi hajosi. Yardbirdseille oli jo buukattu keikkoja Skandinaviaan loppuvuodelle 1968 ja Page ei hyväksynyt että ne peruttaisiin, niinpä hän perusti uuden bändin jonka nimeksi tuli siinä vaiheessa New Yardbirds. Varsinkin nopeasti ilmeni kuitenkin että tämä uusi bändi oli jotain aivan muuta, paljon suurempi ja vallankumouksellisempi kuin Yardbirds  ja niinpä se nimettiin Led Zeppeliniksi ja loppu onkin historiaa!  

zeppelinyardbirds1968

Vuonna 2019 Led Zeppelin on jo legenda. Nuoremmille se on bändi joka soitti silloin joskus kauan sitten. Rock kriitikoille Zeppelin on ”pyhä yhteys” aikaan jolloin rock oli jotain suurta ja mullistavaa. Bändi teki yhdeksän hienoa levyä (1969-1979) ja katosi sitten historian hämärään.  Ainoastaan  kitaristi Jimmy Page jäi vuoden 1980 jälkeen pitämään liekkiä yllä julkaisemalla vuosi toisensa jälkeen uudenlaisia Zeppelin masterointeja.  Hän ei tehnyt omia levyjä kuten vokalisti Robert Plant, vaan  keskittyi kartanossaan vanhan studiomateriaalin päivittämiseen 2000-luvun kuosiin.  Joskus hän raotti studion saloja tuomalla kauppoihin myös joitain aikaisemmin julkaisemattomia biisejä.  Kokonaisuutena Zeppelinin uusintajulkaisujen katalogi on kuitenkin keräilijälle ja fanille pieni pettymys, koska ennen kuulematonta materiaalia on julkaistu paljon vähemmän kuin esimerkiksi Bob Dylanilta tai Pink Floydilta.

Tilanne on vielä huonompi Led Zeppelinin keikkojen osalta. Vuosien 1968-1980 keikoista vain muutamia on julkaistu virallisesti. Niinpä on luonnollista että Zeppelinin keikkojen tiimoilla hämärämiehet ovat päässeet häärimään mielin määrin. Fanit haluaisivat kuulla enemmän Zeppelinin keikkoja ja kun niitä ei virallisesti julkaista tai julkaistaan aivan liian harvoin tarjoaa se ymmärrettävästi mainion markkinaraon epävirallisille julkaisuille. Kukaan (Pagea lukuunottamatta) ei tiedä miten monta Zeppelin keikkaa on professionaalisesti äänitetty ja kenellä ovat näiden ääniteiden nauhat. Kysyntää virallisille, ammattimaisesti äänitetyille Zeppelin keikoille olisi kyllä vaikka millä mitalla, mutta saadaanko niitä koskaan kuulla on tässä vaiheessa arvoitus.

Harri Huhtanen 2019   

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s