Gösta Sundqvist (1957-2003) – osa 4

Yksityisesti eli siten että vain kuvaaja oli paikalla suostui Gösta poseeraamaan kultalevyjensä kanssa. Kuvan tyhjät kaljakorit ovat göstamaista rekvisiittaa sillä tiettävästi Gösta ei juurikaan käyttänyt alkoholia (päinvastoin kuin rokkarit yleensä). 

leevigöstajakultalevyt

Koska Gösta ei bändinsä kanssa keikkaillut oli heidän nousunsa maineeseen hidasta. Muutoinkin 1980-luvulla, ennen nettiä tiedot uusista asioista välittyivät huomattavasti hitaammin kuin 2000-luvun instant-kulttuurissa.  Vasta bändin kuudes, vuonna 1988 ilmestynyt levy Häntä koipien välissä singaisi bändin koko kansan tietoisuuteen. Muutamassa vuodessa sitä myytiin yli 40 000 kappaletta.  Sen jälkeen Leavingsien levyjä myytiin tasaiseen tahtiin hyvin koko 1990-luvun ajan, vaikka yleisesti levymyynti Spotifyn ja muiden vastaavien netin suoratoistopalveluiden vuoksi koko ajan hiipui. Vuonna 2001 Suomessa kultalevyn raja laskettiin 15 000 kappaleeseen!

Yleensä rokkarit haluavat juhlia menestystään ja monet heistä järjestävät juhlia joka tapauksessa, vaikka menestystä ei olisi tullutkaan. Tässä suhteessa Göstä oli aivan eri maata. Hän ei halunnut osallistua mihinkään virallisiin juhliin ja siksi 1990-luvulla tuottaja Pekka Aarnio päätti helpottaa Göstan julkisuuskammoa järjestämällä bändin kultalevybileet omakotitalossaan Helsingin Jollaksessa. Paikalla olivat kaikki bändin soittajat vaimoineen ja Göstan sisko Haije miehineen. Koska tiedettiin että Gösta pitää joka tapauksessa hakea kotoa, lähti Paananen hakemaan häntä. Paananen joutui nolona ilmoittamaan juhlaväelle, että Gösta oli kieltäytynyt bileistä, koska hänellä ”on niin paljon kirjoitushommia ja deadlinet painavat päälle”. Bändi ja muu juhlaväki sai siis juhlia kultalevyä ilman miestä, joka ne kaikki kultalevyn biisit oli kirjoittanut!

Harri Huhtanen 2019 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s