Gösta Sundqvist (1957-2003) – osa 5

göstakoe-eläinpuisto

Gösta oli renesanssimies. Hän oli kiinostunut kulttuurista ja sen tekemisestä monipuolisesti. Sen sijaan julkisuus kiinnosti häntä yhä vähemmän uran loppupuolella. Niinpä hän lopetti haastattelujen antamisen jo kahdeksan vuotta ennen kuolemaansa eli vuonna 1995. Aika pian sen jälkeen hän muutti perheineen stadista omakotitaloon Espooseen, jonne hän kuljetti myös 4000 äänilevyn ja tuhansien videokasettien kokoelmansa. En tiedä miten paljon kirjoja kulki muuttokuorman mukana, mutta Gösta oli myös klassisen kirjallisuuden suuri ystävä ja erityisen lähellä hänen sydäntään oli 1800-luvulla Venäjällä vaikuttanut Tsehov, jonka novellikokoelmia ja näytelmiä julkaistaan edelleen yli 100 vuotta niiden kirjoittamisen jälkeen. Loppuaikoinaan Göstä poltti kynttiläänsä kaikista mahdollista päistä sillä hän sävelsi ja tuotti levyjä vuosittain, teki Koe-eläinpuisto -radio-ohjelmaansa yli 700 jaksoa (https://fi.wikipedia.org/wiki/Koe-el%C3%A4inpuisto )  ja kirjoitti Helsingin lehtiin valtavan määrän pakinoita.  Hänellä oli 1990-luvun levyjen huippumyynnin seurauksena  iso määrä verovelkoja ja lisäksi murheena oli  hänen jalkapalloseuransa, joka ei tuottanut voittoa. Yleinen levymyynti hiipui 2000-luvulle tultaessa ja tämän hiipumisen kohteeksi joutui myös supersuosittu Leevi and the Leavings. Göstalla oli kova stressi jota hän purki väärällä tavalla eli tekemällä entistä enemmän työtä. Lopputuloksena oli yllättävä kuolema vain 46-vuotiaana.

Harri Huhtanen 2019

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s