Lyonin matka 16.-24.4.2019 -osa 1

Lyon helikopterin ikkunasta kuvattuna. Uudehko Radisson SAS hotelli näkyy kuvassa oikealla ylhäällä, kahden muun pilvenpiirtäjän rinnalla. 

matkatlyon

Lyonin Radisson SAS tornihotellin 38.kerroksesta avautui huikaisevat näkymät koko Lyoniin. Tornihotelli olisi ”kotini” seuraavat kahdeksan yötä eli kerrankin oli riittävästi aikaa tutustua uuteen kaupunkiin. Vaikka en osaa ranskaa, innosti edellisenä vuonna tehty Toulousen matka minut ottamaan Ranskan jälleen matkakohteekseni. En ollut koskaan aikaisemmin vieraillut Lyonissa, joka on Ranskan kolmanneksi suurin kaupunki. Kantakaupungin alueella asuu yli 500 000 ihmistä ja Suur-Lyonin alueella yli 2 miljoonaa! Suur-Lyon onkin Pariisin jälkeen Ranskan toiseksi suurin kaupunkikeskittymä. Maailmalla Lyon tunnetaan nykyisin parhaiten erinomaisista ravintoloistaan, onhan kapungissa iso joukko Michelin tähden saaneita ravintoloita, osa niistä on jopa saanut erittäin harvinaisen kolmen tähden tunnustuksen. Vähemmän tunnettua on se, että elokuvan kehitys alkoi Lyonista, koska kuuluisat Lumiere -veljekset vaikuttivat kaupungissa vuosisadan vaihteessa. Jos mennään vielä kauemmas historian syöveriin huomataan että Lyon, kuten Toulousekin, oli aikanaan merkittävä silkkikaupan keskus. Eli osa Loynin varaudesta on peräisin satojen vuosien takaa, jolloin silkkikaupiaat käärivät suuria voittoja myydessään harvinaisia ja kalliita silkkituoteita ympäri Eurooppaa. Nyttemmin Lyon on kerännyt rahaa laajalla pankkitoiminnalla ja sofware -teollisuudella. Maantieteellisesti Lyonin kapunki on rakenteltaan aika erikoinen. Asioita yksinkertaistaen voidaan sanoa ,että Lyon jakaantuu neljään osaan: pohjoisessa on mm. ikivanhoja roomalaisraunioita ja kun sieltä tullaan etelään päädytään kaupungin keskiosaan joka muodostuu hyvin kapeasta, pitkästä niemekkeestä, joka sijaitsee Saone– ja Rhone-jokien välissä. Tämä niemeke on useita kilometrejä pitkä ja täyteen rakennettu. Enimmäkseen talot ovat 1800- ja 1900-luvun alkupuolelta peräisin. Ne ovat samantyylisiä komeita, isoja kerrostaloja, joita näkee paljon Pariisissa.  Saonen länsirannalla sen sijaan sijaitsevat Lyonin vanhimmat rakennukset, osa niistä on peräisin 1500-luvulta. Tämä vanhakaupunki sijoittuu Saint-Georgesin ja Saint-Paulin kaupunginosiin ja on iltaisin aina täynnä turisteja. Keskusniemekkeen toisella puolen, Rhone-joen itärannalla on uudempi Lyon, laaja alue jonne on rakennettu mm. useita pilvenpiirtäjiä, mukaan lukien 40-kerroksinen Radisson hotelli.

Jatkuu…

Harri Huhtanen 2019      

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s