THE CURE: Helsinki Flow Festival 11.8.2019

curelive2019

Hyvä viini vain paranee vanhetessaan!  The Cure oli aikanaan uusi bändi, mutta ei enää, sillä nyt bändi on toiminut jo yli 40 vuotta.  Sinänsä yllättävää, sillä kuten Helsingin Flow festivaalilla (11.8.19) kuultiin, on Curen musiikki edelleen hyvin tuoreen oloista.  Tietenkin tämä riippuu myös siitä minkälaista musiikkia kuulija arvostaa. 1980-luvun alussa Englannissa syntyi paljon niin sanottuja postpunk bändejä, joiden soundi oli vähemmän kapinallinen ja enemmän melodinen kuin alkuperäisten punkbändien. Tätä postpunk -suuntausta nimitettiin myös Uudeksi Aalloksi. Tyypillistä englantilaisille 1980-luvun alun postpunk bändeille oli siihen aikaan yleistyneiden halpojen syntikkasoittimien käyttö.  1970 -luvulla syntetisaattorit olivat isoja ja kalliita ja menivät helposti epävireeseen. 1980- luvulla tilanne helpottui kun markkinoille alkoi ilmaantua helppokäyttöisempiä jokamiehen syntikoita, jotka eivät enää maksaneet omakotitalon hintaa, vaan myös keskivertobändeillä oli varaa hankkia niitä.

Vuonna 1976 perustettu Cure alkoi 1980-luvun alussa erottua kymmenistä siihen aikaan pinnalle pyrkineistä bändeistä erikoisella musiikillaan joka silloin luokiteltiin goottirokiksi. Myöhemmin Cure irtaantui puhtaasta goottirokista kehittämällä aivan omaleimaisen tyylinsä. Curen musiikki on melankolista, eksistentialistista ja psykeelisvihahteista.  Bändin keulakuva ja primus motor on ollut ja tulee varmaan aina olemaan laulaja Robert Smith, joka on tällä hetkellä ainoa joka on ollut mukana bändissä alusta saakka. Smithin menninkäisolemus, tummat tuuheat hiukset ja voimakas kasvomeikki ovat olleet ja tulevat aina olemaan Curen tavaramerkki. Vaikka bändi on bändi, niin ilman Smithiä ei ole Curea. Voi olla Cure experience tai jotain vastaavaa, mutta aito Cure edellyttää sitä että Smith laulaa ja soittaa kitaraa. Hän on se johon kuulijan huomio kiinnittyy ja hän on se joka on kirjoittanut Curen tunnetuimmat laulut.

En ole ollut koskaan Curen keikalla, mutta olen toki kuunnellut heidän levyjään ja lisäksi nähnyt muutamia konsertteja TV:ssä. On hienoa että Suomen TV sai esittää Flow Festivalin keikan (11.8.19) kokonaisuudessaan.  Kuten alussa totesin, Cure ei osoita hiipymisen merkkejä, vaan pikemminkin vain paranee vanhetessaan!  Flow -keikka oli hieno näyttö tästä!

Harri Huhtanen 2019             

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s