Lyonin matka 16.-24.4.2019 -osa 3

Lyon-La-Fresque-des-Lyonnais

Lyonissa on runsaasti nähtävää ja koettavaa, paljon mistä voisi kirjoittaa, mutta kaikesta ei voi kirjoittaa. Lyonin muraalitaide on kuitenkin niin ainutlaatuista jopa Euroopan mittakaavassa että sitä ei voi sivuuttaa tässä lyhyessä kaupunkiraportissa.  Muraalit eroavat graffiteista siinä, että ne on tehty sopimuksella kaupungin kanssa ja asialla ovat yleensä ammattitaiteilijat eivätkä anonyymit spraymaalarit, jotka yön hämärinä tunteina käyvät luomassa ”taideteoksiaan” metroasemille tai rautateiden betonivalleihin.

Lyonin hienoista muraaleista vastaa Ranskalainen Cite Creation yritys (https://citecreation.fr/) jonka palkkalistoilla on 80 taiteilijaa. Osoitteessa 2 rue de la Martinière voi käydä ihailemassa yhtä Lyonin hienoimmista muraaleista nimeltään Fresque des Lyonnais célèbres. Koko ison talon takaosan peittävät valeikkunat ja valeparvekkeet, joilla seisoskelevat kaikki Lyonin 2000 -vuotisen historian merkkihenkilöt.  Kuvista ei saa kunnollista käsitystä siitä miten hieno tämä teos, vaan se pitää nähdä ja kokea paikan päällä. Teos valmistunut jo 1995 ja sadattuhannet turistit käyvät vuosittain ihailemassa sitä. Kaikkiaan kaupungissa on satakunta muraalia ja turisti-infosta löytyy muistaakseni oppaita, joiden avulla näitä on helpompi bongaille koska muraalit sijaitsevat eri puolilla tätä isoa kaupunkia.

jatkuu…

Harri Huhtanen 2019      

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s