Helsinki 10.-12.5.2019 -osa 2

Lauantai 11.5.2019

magritte”Minua moitittiin…siitäkin, että maalauksissani näytetään esineitä yhteyksissä, missä emme koskaan niitä kohtaa. Siinä toteutuu kuitenkin todellinen, joskin tiedostamaton halu, joka useammilla ihmisillä on…koska  oma pyrkimykseni oli saada arkipäiväisemmätkin esineet hätkähdyttämään, minun oli väistämättä myllerrettävä se järjestys, missä asiat tavanomaisesti esitetään…”

Näin Rene Magritte (1898-1967), yksi 1900-luvun suurimmista taiteilijoista, kirjoitti vuonna 1938 julkaisemassaan magritte2taidemanifestissa nimeltään Elämänviiva (Las Ligne de vie I).

Lasipalatsin Amox Rexiin kymmenen vuoden valmistelun jälkeen saatu näyttely on sensaatiomainen, koska esillä on peräti 80 Magritten teosta koko hänen 40 vuotta kestäneen uransa ajalta. Magritte aloitti abstrakteilla töillä, mutta siirtyi vähitellen surrealistiseen ilmaisuun ja kehitti siitä täysin omaleimaisen, magrittemaisen tyylin, joka tuotti ajattomia mestariteoksia. Myöhemmin hän kokeili muitakin tyylejä, mutta ei onnistunut niissä yhtä hyvin.

Harri Huhtanen 2019      

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s