Gösta Sundqvist (1957-2003) – osa 8

leevirakkaudenplaneetta1995

Gösta julkaisi Leevi and The Leavings -bändinsä kanssa vuonna 1995 albumin Rakkauden Planeetta. Olisi liioiteltua sanoa ,että albumin päätöskappale Rakkauden planeetta on “profetiaalinen”, mutta ainakin se on edelleen relevantti, sillä se mistä aiheesta Gösta riimitteli albumin päätöskappaleen on nyt, 25 vuotta myöhemmin, entistä ajankohtaisempi:

Voiko asioiden kulkuun vaikuttaa
Onko olemassa joku joka uskaltaa
Ja edes haluaa auttaa maailmaa 

Tätä maailmaa
Vai onko ihminen menettänyt järkensä
Ja ehkä ehtinyt tuhota jo itsensä
Kun me löydetään Rakkauden planeetta
Se on sama vaikka miettisi mielessään
Miksi ihminen välitä ei itsestään
Kun se yrittää käyttää maailmaa
Likasankonaan

Mikä on tilanne vuonna 2019? Australiassa riehuvat parhaillaan maan kaikkien aikojen pahimmat metsäpalot. Kaliforniassa on jo useampana vuonna ollut epätavallisen laajoja metsäpaloja. Tyynen Valtameren muovilautta on entistä suurempi ja entistä enemmän meren pieneliöitä ja kaloja altistuu muoville, joka kulkeuttuu sitä kautta myös ravintoketjun yläosiin ja lopulta ihmiseen. Samanaikaisesti ilmastokonfrerenssissa useamman ison maan johtajat jarruttavat tarvittavia muutoksia. Nyt kyllä vaikuttaa siltä että runoilija Gösta Sundqvistin tekstit säilyttävät ajankohtaisuutensa pitkälle tulevaisuuteen.

Harri Huhtanen 2019   

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s