David Bowien ensimmäiset vuodet (2019) -osa 1

bowie1964.png

Tänään (2.1.2021) klo 23.40 alkaen YLE Teema esittää laskujeni mukaan jo kolmannen kerran Whatelyn erinomaisen Bowie-trilogian päätösosan Finding Fame (2019). Jos ette vielä ole sitä nähneet, niin katsokaa ihmeessä. Tavallaan se on ehkä paras noista kolmesta dokumentista, ehkä siksi että siinä on niin paljon sellaista asiatietoa ja kuvamateriaalia jota ei ole koskaan aikaisemmin esitetty.

Englantilainen TV-tuottaja ja ohjaaja Francis Whately tutustui David Bowieen jo 1990-luvulla ja he ystävystyivät.  Heillä oli myös muutamia yhteisiä taideprojekteja, jotka eivät kuitenkaan saavuttaneet suurempaa julkisuutta. Jo paljon ennen kuin Bowie sairastui sopi Whately Bowien kanssa dokumentin  David Bowie: Five Years (2013)  tekemisestä. Tavallaan se oli biografia mutta Bowien pyynnöstä hänen elämäntarinaansa ja uraansa ei siinä käsiteltykään tiukan kronologisesti, vaan Whately rakensi tämän 90 minuutin kestoisen dokumentin siten että siinä tarkasteltiin fragmentaarisesti viittä eri ajanjaksoa, jotka olivat siihen mennessä olleet merkityksellisiä Bowien uran kannalta. Siinä vaiheessa Whately ei ehkä myöskään vielä tietänyt tekevänsä trilogiaa, josta mahdollisesti tulisi hänen oman uransa merkittävin filmityö. Trilogian toinen osa käsitteli Bowien viittä viimeistä vuotta ja valmistui 2017. Trilogian viimeinen osa, nimeltään David Bowie: The First Five Years (2019)   esitettiin alkuvuodesta 2019 Englannissa ja melko tuoreeltaan myös YLE Teemalla. Uusintalähetys Teemalla tapahtui lauantaina 27.12.2019, jolloin lähetettiin uusintana myös muita David Bowie -aiheisia dokumentteja ja konserttitaltiointeja.

Näin tämän uusimman dokumentin vasta eilen ja täytyy sanoa , että se oli todella hieno!  Paljon uutta tietoa, ainakin minulle, David Bowien uran alkuajoista, paljon sellaista musiikkia jota ei ole aikaisemmin suomessa kuultu ja lukuisia mielenkiintoisia ja harvinaisia uutis- ja haastattelupätkiä. Whatelyn Bowie -trilogia on nyt valmis ja täytyy todeta että siitä tuli merkityksellinen kokonaisuus, jonka kulttuuriarvo todennäköisesti vuosien saatossa vain kasvaa.

Harri Huhtanen 2019

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s