Helsinki 23.-25.6.2019 -osa 1

Tämä Helsingin matka tehtiin ensi sijaisesti Bob Dylanin 24.6.19 konsertin johdosta ja siitä tarkemmin viestiketjussa “Bob Dylanin Suomen konsertit”.  Ennen ja jälkeen konsertin jäi kuitenkin hyvää aikaa tutustua yhteen Helsingin hienoimmista nähtävyyksistä ja siitä enemmän tässä matkailulle omistetussa viestiketjussa…

helsinki2019suomenlinna

Suomenlinna: johdanto aiheeseen.

Yksi Helsingin suurimpia nähtävyyksiä on 1700-luvulla rakennettu Suomenlinna, joka kelpuutettiin vuonna 1991 UNESCON 1978 avattuun maailmanperintöluetteloon. Suomenlinna on Suomen mittakaavassa erittäin suosittu, siellä käy vuosittain satojatuhansia vierailijoita, huippuvuonna 2013 kävijämäärä ylitti ensimmäistä kertaa maagisen 800 000 kävijän rajapyykin. Suomenlinnaan pääsee ainoastaan lautalla, mutta yhteydet sinne on varsin hyvät eli Suomenlinnan lautta liikennöi saarille varhaisesta aamusta (klo 06) myöhäiseen yöhön (klo 02) 1-3 kertaa tunnissa. Matka kestää vain 15-20 minuuuttia. Suomenlinna on rakennettu kolmelle pääsaarelle (Kustaanmiekka, Susisaari ja Iso Mustasaari). Niiden läheisyydessa sijaitsevilla Pikku- ja Länsi -Mustasaarella linnoitustöitä ei koskaan saatu valmiiksi ja siksi näillä pikkusaarilla on huomattavasti vähemmän rakennuksia. Ruotsalaiset nimesivät linnoitusalueen alunperin Sveaborgiksi joka suomalaisten kielenkäytössä kääntyi muotoon Viapori. Ruotsalaiset rakensivat linnoitusaluetta 1740-luvulta vuosisadan loppuun, vain menettääkseen sen aika pian töiden loppusuoralla venäläisille, jotka hallinnoivat linnoitusta sadan vuoden ajan (1808-1918). Venäläiset jatkoivat linnoitustöitä ja rakensivat Isolle Mustasaarelle kasarmialueen sekä varuskuntaväen ja heidän perheidensä asuntoja, joista osa on säilynyt näihin päiviin saakka.  Suomi itsenäistyi 1917 ja seuraavana vuonna Kustaanmiekan lipputankoon nostettiin Suomen lippu ja linnoitusalue nimettiin Suomenlinnaksi. Tämän jälkeenkin Suomenlinna jatkoi toimintaansa varuskuntana ja turisteja sinne alettiin päästää vasta 1948 ja silloinkin vielä matkustajalla piti olla kirjallinen matkustuslupa.

Linnoitushistorian alusta saakka näillä saarilla on asuttu ja 1700-luvun linnoitustöiden aikaa tilanne oli jopa nurinkurinen, koska kanta-Helsingissä asui niihin aikoihin vain noin 1500 ihmistä kun taas linnoitussaarilla oli ruotsalaisten paikalle haalimia rakennusmiehiä perheineen jopa yli 6000 hengen verran eli nelinkertainen määrä koko senaikaisen Helsingin väkilukuun verrattuna!  Siitä saa hyvän käsityksen miten suuresta rakennusprojektista tuolloin oli kyse.  Venäläisten otettua saaret haltuunsa 1800-luvun alkupuolella väheni väkimäärä noin 3000:een ja itsenäisyyden aikana 1900-luvulla tämä väheneminen jatkui. Nykyään Suomenlinna saarineen on yksi Helsingin kaupunginosista, mutta asukkaita siellä on enää vajaa tuhat. Taloja saarilla on 350, joista peräti 330 on valtion omistuksessa, 10 taloa omistaa Helsingin kaupunki ja yksitysten omistuksessa on vain 10 taloa. Uskoisin että näiden yksityisomistuksessa olevien talojen arvo on melko suuri, onhan Suomenlinna asuinpaikkana erittäin lähellä ydinkeskustaa, mutta silti ”luonnon helmassa” !

Harri Huhtanen 2020      

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s