LED ZEPPELIN LIVE ! – osa 2a

ledzeppelinparis1969

Led Zeppelin: Paris Full concert (r. 1969, p.2013) (Youtube, by Conneyfogle)
10.10.1969 Olympia, Pariisi 
Esitys: *****  !      Äänite:  ***

Good Times Bad Times/ Communication Breakdown / I Can’t Quit You Baby / Heartbreaker /  Dazed & Confused / White Summer / Black Mountain Side / You Shook Me / Moby Dick / How Many More Times

Led Zeppelinin ensimmäinen konserttivuosi oli kiivastahtinen. He tekivät yli 100 keikkaa Euroopassa ja USA:ssa. Lisäksi väliin mahtui levytyssessioita, radiokonsertteja, Tv-esiintymisiä, haastatteluja jne. Vuosi huipentui hienoon keikkaan Pariisin kuuluisassa Olympiassa 10.10.1969.  Ranskalainen radiokanava Europe 1  äänitti ja myöhemmin lähetti tämän konsertin, mutta nauhoitus unohtui sen jälkeen vuosikymmeniksi radion arkistoon. Vasta vuonna 2007 nauhoitus tuli julkisuuteen ja sen jälkeen siitä julkaistiin ainakin seitsemän erilaista bootlegia, mutta ei yhtään virallista levyä. Vasta vuonna 2014 ilmestyneessä Zeppelin -levyjen remasteroidussa sarjassa Jimmy Page julkaisi tämän Pariisin konsertin tai oikeammin sanoen sen rankasti editoidun version. Odotin virallista levyä innolla, mutta sitten kun kuulin sen, olin vähän pettynyt, sillä vaikka levyllä soundit olivat viiden tähden arvoiset, oli alkuperäisen konsertin henki vähän kadoksissa. Monet kappaleista muistuttivat liiaksi virallisia levytettyjä versioita ja kuultuani aika monta Zeppelin alkuperäistä konserttiäänitettä tiesin, ettei se ollut koko totuus – eikä onneksi ollutkaan, sillä edeltävänä vuonna eli 2013 nimimerkki Conneyfogle oli julkaissut Youtubessa koko Pariisin konsertin, joka on kestoltaan 103 minuuttia kun taas Pagen vuonna 2014 julkaisema virallinen versio on kestoltaan vain 71 minuuttia! Ja leikkaukset eivät suinkaan olleet kohdistuneet tyhjiin tai tarpeettomiin kohtiin vaan nimenomaa niihin improvisaatio -osuuksiin, jotka yleensä tekevät Zeppelin konserteista ainutlaatuisia kokemuksia. En ymmärrä miksi Page oli päättynyt typistää konserttia niin rajusti. Erikoista on, että hän on myös leikannut omista instrumentaaliosuuksistaan pitkiä pätkiä pois. Näin konsertti muistuttaa enemmän julkaistua Led Zeppelin I -levyä, eikä vastaa kunnolla sitä mitä Olympiassa todellisuudessa kuultiin 10.10.1969!

Harri Huhtanen 2020           

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s