LED ZEPPELIN LIVE ! – osa 3b

ledzeppelin1970helsinki2Led Zeppelin: Helsinki (r. 1970) (full concert, audience tape)
23.2.1970 Kulttuuritalo, Helsinki
Esitys: *****  !      Äänite:  *** / ****

We’re Gonna Groove / I Can’t Quit You Baby /  Dazed & Confused /  Heartbreaker  / White Summer – Black Mountain Side / Since I’ve Been Loving You (LZ III) / Organ Solo- Thank You /  Moby Dick / How Many More Times (inc. The Hunter – Boogie Chillin’ – Move On Down The Line – Fixin’ To Die – The Lemon Song – Be Bop A Lula) / Whole Lotta Love

Kaupallisina bootlegeinä 1990-luvulta alkaen kiertänyt Helsingin nauhoitus on erään edesmenneen Maken äänittämä. ”Hiihtoselostus” on kopiovirhe, jota ei ole alkuperäisellä nauhalla. Maken versio on kitarapainotteinen, koska hän istui Pagen vahvistinkaapin kohdalla. Myös eräs Ile  äänitti konsertin, mutta Ilen alkuperäinen nauhoitus on kuulemma kadonnut vuosikymmeniä sitten. Tiettävästi paikalla oli myös kolmas äänittäjä, mutta tätä nauhoitusta ei tunneta. Youtubesta löytyy useita versioita Helsingin konsertista, mutta ne kuulostavat kaikki olevan Maken nauhoituksesta kopioituja. Omat CDR-levyni sain joskus 2000-luvun alussa eräältä muusikkokaveriltani ja ne olivat kopion kopion kopiota, mutta silti yllättävän hyvälaatuisia. Tällä äänitteellä Jimmy Page loistaa!  Koska äänittäjä on ollut Pagen kaiuttimen vieressä on äänite täysin epäbalanssissa. Plantin laulu kuuluu huomattavasti heikompana taustalla, samoin Bonhamin ja Jonesin soitto jää enemmän tai vähemmän taustalle. Yllättävää kyllä tämä äänitteen epäbalanssi ei kuitenkaan tunnu haittaavan kuuntelukokemusta, vaan melkeinpä päinvastoin!  Pagen soitto on niin innovatiivista, hän varioi riffejä ja sointukulkuja niin hienolla tavalla ja tällä äänitteellä hänen soittonsa on kaikessa raakuudessaan, kauneudessaan ja monivivahteikkuudessaan jotain sellaista että vastaavaa on kuultu Kulttuuritalossa vain kerran aikaisemmin eli silloin kun Jimi Hendrix esiintyi siellä. Mitä enemmän näitä Zeppelin keikkoja olen vuosien varrella kuullut sitä vakuuttuneemmaksi olen tullut siitä että Jimmy Page on yksi maailman kaikkien aikojen parhaista rockkitaristeista!

Harri Huhtanen 2020           

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s