LED ZEPPELIN I ALBUMIN SYNTYHISTORIA – osa 1

ledzeppelin1969

Led Zeppelin oli suosionsa huipulla 1970-luvulla. Bändi teki useita levyjä, jotka nousivat ykköseksi USA:ssa ja niitä myytiin yhteensä kymmeniä miljoonia kappaleita ympäri maailmaa.  Erityisesti Zeppelinin ykköslevy oli  ja on edelleen erittäin laadukas. 1970-luvulla ja sen jälkeenkin annettiin ymmärtää että levy oli syntynyt hetken huumassa muutaman levytyssession tuloksena. Vielä nytkään (Korona-vuonna 2020), yli 51 vuotta debyyttilevyn äänityssessioiden jälkeen alkuperäisiä sessionauhoituksia ei ole julkaistu, vaikka esimerkiksi Bob Dylan on jo julkaisut muutamien 1960-luvun hittilevyjensä täydelliset sessionauhat.

Vähitellen julkisuuteen on kuitenkin tullut tietoja, joiden perusteella kokonaiskuvaa tämän legendaarisen debyyttialbumin syntyvaiheista on mahdollista hahmotella. En väitä että tässä sarjassa esittämäni selonteko olisi täydellinen, koska niin paljon on vielä hämärän peitossa, mutta uskon että tämä sarja kuitenkin pystyy todistamaan sen, että legendaarinen Zeppelinin ykkösalbumi oli useamman vuoden kypsyttelyn tulos ja lisäksi sen koostamisessa käytettiin hyväksi monia aikaisemmin tehtyjä levytyksiä.  Ilkeämieliset ovat väittäneet, että Zeppelin vain plagioi vanhoja blues-mestareita, mutta sekään ei ole totta, sillä Zeppelin julkaisemat hardrock -versiot lauluista poikkesivat hyvin radikaalisti originaaleista versioista kestoltaan, teksteiltään ja erityisesti sovituksiltaan. Traditionaaliset blues-kappaleethan olivat yleensä kestoltaan 2-3 minuuttia, mutta Zeppelinin versiot sisälsivät pitkiä instrumentaaliosia ja siksi orginaali kappale saattoi konsertissa venyä jopa yli 20 minuutin kestoiseksi!  Oikea termi näissä lainoissa on siis “inspired by” eli Zeppelin kyllä teki näistä vanhoista standardeista ihan oman näköisiään ja kuuloisiaan.  Paljon muuttui Zeppelinin käsittelyssä ja useammassa kappaleessa Robert Plant muutti myös alkuperäistä sanoitusta. Jimmy Pagen soolot olivat myös jotain täysin uutta, jotain sellaista jota traditionaalisessa blues-musiikissa ei ollut koskaan aikaisemmin kuultu!

Harri Huhtanen 2020      

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s