LED ZEPPELIN I ALBUMIN SYNTYHISTORIA – osa 3

Näin rehvakkaasti uudistunut Yardbirds poseerasi kesällä 1966 Lontoossa. Kuvassa oikealta katsoen Jeff Beck on ensimmäinen ja Jimmy Page toinen. 

yardbirds1966

Jimmy Page  oli jo kesällä 1966 Yardbirdsiin liittyessään huippukitaristi, sillä satojen sessioiden mies pystyi suveriinisti soittamaan mitä vaan ja oli lisäksi innovatiivinen. Ammattipiireissä hänet tunnettiin ja hänen taitojaan arvostettiin, mutta suuri yleisö ei häntä vielä siinä vaiheessa tuntenut, koska hän oli ollut enimmäkseen taustalla vaikka olikin soittanut lähes kaikkien 1960-luvun huippunimien sessioissa. Hänen ystävänsä Jeff Beck oli jo saanut esimakua siitä miltä tuntui olla stara, sillä hän oli ollut jo yli vuoden ajan Yardbirdsien pääkitaristi. Komppikitaristina toimi bändin alkuperäisjäsen Chris Dreja. Vaikka Page liittyi bändiin basistina oli selvää , ettei sellainen lahjakkuus soittaisi kovin pitkään pelkästään bassoa! Sovittiin että kun Dreja oli opetellut basson soiton riittävän hyvin, siirtyisi Page takaisin perussoittimeensa eli sähkökitaraan.

Bändiltä oli ilmestynyt kesällä 1966 uusi albumi  ja niinpä he lähtivät heti kansainväliselle kiertueelle. Page & Beck – kokoonpanolla bändi teki keikkoja  mm.  Pariisissa, Englannissa ja USA:ssa. Yllättäen Beck lopetti kesäkiertueen lyhyeen ja jäi San Franciscoon. Niinpä Page siirtyi bändin pääkitaristiksi 25.elokuuta 1966 San Franciscon keikalla.  Kvartetti viimeisteli USA:n kiertueen ilman Beckiä.

Kiertueen jälkeen Beck tuli Lontooseen ja bändi jatkoi viisimiehisenä ja kahdella kitaristilla. Harvinainen, mutta lyhytaikainen Page-Beck allianssi oli syntynyt. Vaikka miehet olivat ystäviä oli selvää, että ajan oloon syntyisi ongelma siitä että bändillä oli nyt kaksi tähtikitaristia. Niinpä myöhemmin syksyllä 1966, kesken uuden USA:n kiertueen, Beck ilmoitti erovansa bändistä.  Bändi ilmoitti kuitenkin Beckin eron virallisesti vasta marraskuussa 1966. Yardbirds jatkoi kvartettina ja Jimmy Pagellä oli nyt hyppysissään tärkeä live-“laboratorio”, jossa hän saattoi vapaasti kehitellä pitkään jo sessiokitaristina hautomiansa ideoita siitä mitä rock voisi olla 1970-luvulla!

Harri Huhtanen 2020     

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s