LED ZEPPELIN I ALBUMIN SYNTYHISTORIA – osa 4

yardbirds1967paris

Kuvassa Jimmy Page vauhdissa Yardbirdsien Pariisin keikalla toukokuussa 1967.

Yardbirdsin lyhyt historia on varsin turbulentti, kuten niin monilla muillakin 1960-luvun bändeillä: soittajia ja taustavaikuttajia tuli ja meni jatkuvalla syötöllä. Kesällä 1966 bändin basisti erosi ja hänen tilalleen tuli Jimmy Page, sitten loppuvuodesta lähti tähtikitaristi Jeff Beck ja vuoden vaihduttua lähti myös bändin manageri, tilalle tuli Peter Grant, josta myöhemmin tuli Led Zeppelinin pitkäaikainen mangeri. Tämä gansterin näköinen, tukeva, lähes kaksimetrinen jättiläinen oli aikaisemmassa elämässään ollut mm. tehdastyöläinen, portsari ja lopuksi hän päätyi TV-ohjelmiin painijaksi!  Häntä pelättiin kovasti ja ehkä siksi hän sai neuvoteltua bändeille niin hyviä sopimuksia.  Samalla vaihtui Yardbirdsien tuottaja ja myöhemmin Page on kovasti kritisoinut Mickie Mostin valintaa. Tuottajana hän oli kuitenkin yksi sen ajan kirkkaimmista tähdistä, sillä hän oli luotsannut mm. Animalsit, Herman Hermitsit ja Donovanin maineeseen. Most oli hyvä tuottamaan hittikappaleita, joiden avulla bändit saivat näkyvyyttä ja paljon rahakkaita keikkoja. Pagen suunnitelmissa oli kuitenkin uudistaa rockmusiikkia ja luoda kestäviä albumikokonaisuuksia. Page valittikin haastattelussa, että Most oli kiinnostunut tuottamaan vain singlejä ja albumit hän halusi tehdä nopeasti ja halvalla. Page ei kuitenkaan jäänyt Mostin jalkoihin, sillä Yardbirdsit keikkailivat koko ajan ympäri maailmaa ja keikoilla Page pääsi melko vapaasti kehittelemään ideoitaan. Myöhemmin julkaistuista lukuisista vuosien 1967-68 Yardbirds -bootlegeista onkin kuultavissa miten paljon raskaampi ja mielenkiintoisempi bändin soundi oli noihin aikoihin keikoilla.

 Harri Huhtanen 2020     

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s