LED ZEPPELIN I ALBUMIN SYNTYHISTORIA – osa 6

Yardbirds livenä vuonna 1966 Antonionin lavastamalla klubikeikalla Lontoossa. Jimmy Page on kuvan vasemmassa laidassa ja Jeff Beck oikeassa laidassa.

Yardbirds1966blowup

Yardbirdsien keikoista ei ole säilynyt kovin paljon filmimateriaalia. Siksi on hienoa että italialainen huippuohjaaja Michelangelo Antonioni päätti syksyllä 1966 ottaa Yardbirdsit mukaan ensimmäiseen Englannissa kuvaamaansa elokuvaan Blowup. Alun perin hän oli pyytänyt The Who -yhtyettä mukaan elokuvaansa, mutta kun bändi ei suostunut pyysi hän seuraavaksi Yardbirdsejä.  Elokuvassa Yardbirdsit soittavat lavastetulla klubikeikalla Stroll On -nimistä kappaletta, joka todellisuudessa oli Tiny Bradshawin hitti Train Kept A-Rollin, jonka sanoitusta oli vain jonkin verran muutettu. Tätä hienoa kappaletta myös Led Zeppelin soitti myöhemmin keikoillaan ahkerasti. Antonionin elokuva tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden nähdä sekä Jimmy Page että Jeff Beck yhtäaikaa lavalla vuonna 1966.

yardbirds1966pageToinen mielenkiintoinen ja tärkeä Pagen ja Beckin yhteen tuonut tapahtuma ajoittuu toukokuuhun 1966, jolloin Page ei vielä ollut edes mukana Yardbirdsissä. Page auttoi ystäväänsä säveltämään ja äänittämään kappaleen Beck’s Bolero. Tuossa sessioissa mukana oli tuleva Zeppelin -basisti John Paul Jones sekä kaksi The Who -miestä eli rumpali Keith Moon ja basisti John Entwistle.  Sessioissa keskusteltiin mahdollisuudesta perustaa superbändi, johon olisivat kuuluneet Beck, Page, Moon ja Entwistle. Legendan mukaan Moon ehdotti uuden bändin nimeksi Led Zeppelin. Myöhemmin muut unohtivat koko asian, mutta tuon session aikana esitetty idea ja uuden superbändin nimiehdotus jäivät vaivaamaan Pagea.

Harri Huhtanen 2020     

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s