GENTLE GIANT: Unburied Treasure 30CD (2019) ! – osa 5

gentlegiant1971

Alkuvuosien Gentle Giant oli aivan ihastuttava! Kuusi kunnianhimoista, lahjakasta multinstrumentalistia oli löytänyt toisensa ja alkoi luoda jotain sellaista jota kukaan ei ollut koskaan aikaisemmin tehnyt!

Shulmanin veljekset Derek, Ray ja Phil olivat päässeet jo menestyksen makuun Simon Dupree and The Big Sound (SDATBS) bändinsä kanssa vuosina 1966-69, mutta pop-tähteys ja helppo raha ei riittänyt heille, joten alkuvuodesta 1970 he tekivät täyskäännöksen urallaan.  Nyt kun olen taas kuunnellut vuosien tauon jälkeen SDATBS:in  ainoaa albumia sekä heidän singlejään, niin varmistuin siitä että musiikillinen muistikuvani oli oikea. SDATBS:sta ei ole mitään linkkiä GG:hen. Vaikea edes kuulla tai ymmärtää että SDATBS:n keskeisistä hahmoista kolme jatkoi GG:ssä. Musiikki ja miten se esitetään on kuin eri galakseista peräisin! Ei mitään yhtymäkohtia havaittavissa!

GG julkaisi kiivaaseen tahtiin 1970-luvulla toinen toistaan hienompia levyjä legendaariselle Vertigo -levyyhtiölle. Bändin toisen albumin nimi oli Acquiring The Taste (1971) . Levyn kansiteksteissä bändi julkitoi musiikillisen manifestinsa yllättävän suorasukaisesti:

”Acquiring The Taste on toinen vaiheemme aistien tyydyttämisessä. Jos olet jo ahminut ensimmäisen albumimme, niin toivomme sinun voivan nautiskella tämän toisen kattauksen entistä hienommista aromeista.

Päämäärämme on laajentaa populaarimusiikin rajoja silläkin uhalla että joudumme epäsuosioon. Kaikki sävellyksemme olemme tehneet vain sitä ajatellen että niiden pitää olla ainutlaatuisia, seikkailuhenkisiä ja kiehtovia.  Jotta olemme päässeet tähän meidän on pitänyt yhdistää kaikki musiikillinen ja tekninen osaamisemme.

 Alusta saakka olemme hylänneet kaikki ennakkoajatukset julkeasta kaupallisuudesta. Sen tilalle pyrimme tarjomaan kuulijalle jotain paljon olennaisempaa ja sykähdyttävämpää. Kuulijan tarvitsee vain istua rennosti ja nauttia uusista mauista.”

 (tekstin vapaamuotoinen suomennos by HH 2020)        

Harri Huhtanen 2020                             

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s