LED ZEPPELIN I : ALBUMIN SYNTYHISTORIA – osa 10

NEW YARDBIRDS syntyy! -osa 1

Yardbirdsien viimeinen keikka oli Englannissa 7.heinäkuuta 1968 ja seuraava keikka oli buukattu Tanskaan tasan kahden kuukauden päähän. Page oli melkoisen haasteen edessä. Hänen piti kahdessa kuukaudessa kasata uusi bändi ja opettaa uusille soittajille Yardbirdsien setti!  Ja tämä kaikki kesäaikaan jolloin porvarillisten ammattien harjoittajat yleensä lomailevat. Mutta rockissa kaikki on toisin!  Siinä ei katsota vuodenaikaa tai työtunteja, vaan eletään hetkessä. Page päätti aloittaa uuden bändin kasaamisen laulajasta, koska hän ei itse katsonut olevansa riittävän hyvä laulajana. Aluksi hän kaavaili uuden Yardbirdsien laulajaksi Small Facesien Steve Marriotia, mutta  kun bändin manageri uhkasi häntä fyysisellä väkivallalla jos Page kaappaisi Marriotin niin Page katsoi parhaaksi luopua Marriotin kosiskelusta. Seuraavaksi Page lähestyi nousevaa, 18-vuotiasta bluestähteä Terry Reidiä. Tämä ei suostunut Pagen tarjoukseen, mutta suositteli uuden bändin laulajaksi birminghamilaista 19-vuotiasta Robert Plantia. Plant ei tuohon aikaan ollut vielä saavuttanut nimeä, mutta halusi ehdottomasti pois kotikaupunginsa pienistä ympyröistä. Plant oli väliaikaisesti liittynyt omituiseen bändiin nimeltä Obs-Tweedle ja teki bändin kanssa keikkoja kesä-heinäkuussa 1968. Plant ei vielä tuolloin tiennyt että hänen tulevaisuutensa tulisi radikaalisti muuttumaan kun hän ledzeppelinplant1968soitti parillekymmenelle opiskelijalle 20.heinäkuuta 1968  keikan Walsallin Wert Midlands College Of Educationissa. Yleisössä oli kuitenkin Lontoosta tulleet Page, Dreja ja Grant. Robert Plantin esitys teki vaikutuksen Pageen, mutta hän ei kuitenkaan vielä tuolloin tehnyt mitään tarjousta, koska hän ihmetteli miksi niin loistava laulaja oli ollut niin pitkään pimennossa. Page oli huolestunut siitä, että Plantilla oli jokin vajavuus, jonka vuoksi hän ei ollut noussut maineeseen, vaikka oli loistava laulaja. Pagella oli kuitenkin rajoitetusti aikaa pohtia valintojaan, koska jo 7.syyskuuta hänellä piti olla esiintymiskykyinen bändi kasassa Tanskan keikkaa varten. Niinpä hän komensi manageri Grantin ottamaan yhteyttä Robert Plantiin. Siihen aikaan ei ollut käytössä sähköpostia, eikä edes faksia, joten Grant lähetti tarjouksensa Plantille sähkeenä. Siinä luki: “ Tärkeää – Robert Plant. Olen tavoitellut sinua puhelimitse. Soita, jos kiinnostaa liittyä Yardbirdsiin.”   Plant ei vastannut heti, hän epäili jutun toimivuutta, mutta soitti sitten lopulta Grantille. Tämä johti kutsuun saapua Pagen kotiin Lontoossa. Plant oli siinä vaiheessa tyhjätasku, Page sen sijaan varakas. Page oli kerännyt omaisuutensa sadoista sessioista joita hän oli tehnyt jo ennen Yardbirds -aikaa ja tietenkin hänen omaisuutensa karttui entisestään hänen olleessan Yardbirdsissä 1966-68, jolloin bändi alkoi saada mainetta USA:ssa. Page halusi varmistua että hän oli palkkaamassa oikean miehen ja siksi oli tärkeää tutustua uuteen laulajaan perinpohjaisesti.  Plant asui Pagen luona peräti viikon ajan. Yhteys syntyi keskusteluista ja musiikin kuuntelusta tuon viikon aikana.

Harri Huhtanen 2020     

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s