LED ZEPPELIN I : ALBUMIN SYNTYHISTORIA – osa 11

Muutamissa Pagea käsittelevissä artikkeleissa ja kirjoissa on virheellisesti oletettu että Pagen Lontoon ”Boathouse” oli jokin vaatimaton Thamesille ankkuroitu vene, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Alla olevassa kuvassa valkoinen talo Thamesin rannalla on se, jossa Page asui 1967- 1973 ja talossa on vaikka mitä: uima-allas, iso keittiö, monta makuuhuonetta ja niin edes päin. Pagen jälkeen eräs myöhempi omistaja myi talon 1,8 miljoonalla dollarilla!  Page ja Plant eivät siis kohdanneet tasavertaisina, koska Page oli jo vuonna 1968 rikas, Plant sen sijaan vastaa haaveili maineesta ja mammonasta.      

yardbirds1968jimmysboathouse

NEW YARDBIRDS syntyy! -osa 2

Kesäviikko jonka Robert Plant vietti Pagen ylellisessä Lontoon asunnossa kului Pagen levykokoelmaa kuunnellessa ja muodostettavan bändin uutta settiä suunnitellessa. Molemmat pitivät Joen Baezin esityksestä Babe I’m Gonna Leave You .  Baezin versio perustui Anne Bredonin 1950-luvulla säveltämään kappaleeseen.  Page halusi tehdä siitä hardrock-version.

Vierailun loppupuolella Plant ehdotti, että Page valitsisi uuden bändin rumpaliksi ystävänsä John Bonhamin, jonka hän kehui olevan aivan loistava. Page teki työtä käskettyä ja meni 31.heinäkuuta 1968 Grantin kanssa Pohjois-Lontoon Hampsteadissa sijaitsevaan klubiin katsomaan Tim Rosen   bändissä rummuttavaa Bonhamia. Page oli aivan myyty konsertin  jälkeen.  Bonham ei aluksi ihastunut Pagen tarjouksesta liittyä uuteen bändiin, koska hän oli taloudellisesti tiukoilla ja velkaa isälleen. Roselta hän sai säännölliset tulot eikä hän halunnut vaarantaa sitä. Edes Plantin taivuttelu ei tehonnut Bonhamiin.  Lopulta ongelma ratkaistiin siten, että Page ja Grant tulivat tapaamaan Bonhamia ja lupasivat hänelle enemmän kuin mitä Rose maksoi hänelle.

Bändissä oli nyt kitaristi, laulaja ja rumpali. Alkuperäisen Yardbirds basistin Chris Drejan (s. 1945) piti jatkaa, mutta ehkä hän aavisti että kehitteillä oli jotain niin suurta ettei hänellä tulisi olemaan enää sijaa bändissä ja niinpä hän erosi itse. Pagen onneksi hänen tuttunsa John Paul Jones  tarjoitui tulemaan basistiksi.  Jones oli Pagen ohella Lontoon tunnetuimpia ja käytetyimpiä studiomuusikoita ja Pagen tapaan hän oli kyllästynyt tekemään tilaustöitä, jotka olivat entistä useimmin pelkkää muzakia mainoksiin. Jones oli hyvä valinta sillä basson lisäksi hän hallitsi kosketinsoittimet ja teki myöhemmin Led Zeppelinille muutamia todella hienoja kappaleita.

Tässä vaiheessa bändin nimi oli edelleen Yardbirds , mutta varsin nopeasti kaikki osapuolet tajusivat ettei se ollut hyvä nimi, koska legendaarinen kokoonpano Page-Plant-Jones- Bonham tulisi olemaan  jotain paljon, paljon suurempaa kuin Yardbirds!

Harri Huhtanen 2020     

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s