LED ZEPPELIN I : ALBUMIN SYNTYHISTORIA – osa 14

Vaikka Led Zeppelin esiintyi ensimmäisellä virallisella keikallaan 7.syyskuuta 1968 Gladsaxen Teen Clubilla edelleen nimellä Yardbirds ei vanhasta Yardbirdsistä ollut enää jäljellä muuta kuin kitaristi Jimmy Page! Tuolloin käytännössä kukaan ei tuntenut uutta bändiä, vuonna 2020 tilanne on täysin toinen, sillä nykyään Led Zeppelin on bändinä yhtä tunnettu kuin The Beatles.  Niinpä joitain vuosia sitten Gladsaxessa paljastettiin muistolaatta tuon historiallisen konsertin muistoksi.

ledzeppelin1968gladsaxe

Skandinavia 1968 -osa 1

Käytännössä vanha Yardbirds hajosi kesällä 1968 ja bändiin jäi vain kitaristi Jimmy Page, joka oli jo aikaisemmin ehtinyt sopia lyhyen 10 keikan klubikiertueen Ruotsiin ja Tanskaan syyskuuhun 1968. Nykyään tällaisessa tilanteessa kiertue olisi peruttu, mutta Page ei sitä halunnut tehdä, vaan lähti rohkeasti kiertueelle täysin uuden bändinsä kanssa käyttäen bändin vanhaa, Yardbirds – nimeä jolla keikkasopimukset oli tehty.  Joulukuussa 1968 Page väitti eräässä haastattelussa että uusi bändi oli ehtinyt harjoitella ennen kiertuetta uutta settiä vain 15 tuntia!  Tiettävästi vain vanha Yardbirds hitti For Your Love sekä avauskappale The Train Kept A-Rollin’ oli jätetty soittolistalle bändin vanhasta setistä!  Ne ruotsalaiset ja tanskalaiset Yardbirds -fanit, jotka olivat jo aikaisemmin hankkineet Yardbirds-levyjä olivat varmaan kuin puulla päähän lyötyjä kun se mitä he syyskuussa 1968 näkivät ja kuulivat oli jotain aivan muuta, sillä uuden ja vanhan Yardbirdsin musiikissa ei oikeastaan ollut enää muuta yhtymäkohtaa kuin Pagen kitarointi sekä se, että hän oli jo keväällä 1968 Yardbirdsien keikoilla soittanut bravuurinumeroitaan Dazed And Confused (jossa Page soittaa vilunjousella kitaraa)  sekä  White Summer  (pitkä, itämaisvaikutteinen instrumentaalikappale).  Uuden setin muut kappaleet olivat pitkiä hardrock -versioita traditionaalisista blues- ja folk- kappaleista. I Can’t Quit You Baby sekä You Shook Me oli kehitelty  Willie Dixonin lyhemmistä ja perinteisemmistä blueskappaleista. Babe I’m Gonna Leave You  puolestaan oli kehitelty Joan Baezin  balladista. How Many More Times  perustui osaltaan Muddy Watersin  How Many More Years kappaleeseen, mutta oli kokonaisuutena täysin erilainen. Page oli kehitellyt kappaletta jo alkuvuoden 1968 Yardbirds-keikoilla. Skandinavian keikoilla kuultiin ilmeisesti myös räjähtävä Communication Breakdown joka oli uuden bändin ensimmäisiä kokonaan omia sävellyksiä.

Harri Huhtanen 2020     

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s