Parhaat muusikot!

Suurin osa maailman ihmisistä tietää kuka on ELVIS, mutta harvassa ovat ne ihmiset, jotka tietävät ketkä soittivat Elviksen bändissä tai edes sitä, ettei Elvis säveltänyt itse kappaleitaan!

ElvisPresley

Populaarimusiikkia on levytetty nyt jo yli 100 vuoden ajan.  Suurimman osan tuosta ajasta tärkein esiintyjä musiikkitallenteissa on ollut laulaja. Hän on tähti ja muusikot ovat usein olleet lähes nimettömiä ja jääneet täysin tähden varjoon, vaikka musiikin kokonaisvaikutelma on paljon muutakin kuin laulajan esitys. Piristävä muutos tähän ”tähtisolisti  ja taustamuusikot” -asetelmaan koettiin rockin kultaisella kaudella eli suurinpiirtein vuosina 1965-1979, jolloin tärkeintä oli bändi ja yksittäiset soittajat. Toki vokalisti oli silloinkin tärkeä, mutta bändin liideri ja tähti saattoikin olla joku muu kuin laulaja.  1980- ja 1990-luvullakin maineeseen nousi bändejä, joissa soittavista muusikoista kirjoitettiin, mutta 2000-luvulle tultaessa alettiin palata vanhaan traditioon, jossa laulaja on tähti ja muusikot säestäjiä. TV:ssä alettiin järjestää American Idols -tyyppisiä kilpailuja, joiden tarkoitus oli löytää paras laulaja. Nämä kilpailut alleviivasivat aivan tarpeettomasti sitä, että laulaja on tärkein. 1960- ja 1970-luvuilla rockbändin keikoilla oli tavallista että esim. rumpali sai oman soolonumeronsa, joka pahimmillaan /parhaimmillaan (riippuen kuulijasta) saattoi kestää yli 20 minuuttia! Itse muistan miten vielä 1990-luvun alussa Santana Turussa  esiintyessään antoi basistinsa soittaa yli 10 minuutin kestoisen soolonumeron! Mutta nykyään tuo kaikki on ohi. Vaikuttaa siltä, ettei kukaan halua enää kuulla tuollaisia pitkiä instrumenttiesityksiä. Halutaan laulua eikä olla kiinnostuneista siitä kuka soittaa taustalla vai soittaako kukaan, sillä aika usein nykyään musiikista vastaavat taustanauhat.

Koska itse arvostan laulajien ohella rockmuusikkoja, avaan nyt tällaisen uuden sarjan, jossa aion käsitellä muusikkoja ja edellä kirjoittamastani johtuen otan vasta viimeiseksi käsittelyyn laulajat, koska haluan lähestyä tätä asiaa ikään kuin ”vastavirtaan” eli päinvastoin kuin mikä on vallitseva trendi vuonna 2020!

Harri Huhtanen 2020 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s