Parhaat kitaristit! -osa 1

ELO70s

ELO eli Electric Light Orchestra aloitti 1970-luvun alussa proge-bändinä ja suosion kasvaessa siirtyi yhä enemmän melodiseen poprockiin ja oli 1970-luvulla jonkin aikaa yksi maailman suosituimmista bändeistä.  Bändi poikkesi valtavirrasta monella tapaa, muun muassa siinä että jäseniä bändissä oli alkuvuosina 7-10 ja tyypillisten rockinstrumenttien ohella mukana oli useampikin klassisen musiikin instrumenttien (sello ja viulut) soittaja.

 

Johdanto
Varsinkin progen kultakaudella rockbändissä saattoi olla lukuisia muusikoita, ulko- ja vierailevat jäsenet mukaan laskien jopa 10. Perinteisemmät kokoonpanot ovat kuitenkin käsittäneet 4-6 muusikkoa. Ehkä yleisin rockbändin kokoonpano on tämä: vokalisti, kitaristi, basisti ja rumpali. Monissa bändeissä on lisäksi komppikitaristi, jolloin bändissä onkin jo 5 soittajaa ja jos vielä mukaan otetaan kosketinsoittaja, niin sitten päästään jo tuohon 6 soittajaan. Tiukan rockbändin ydin koostuu kuitenkin tavallaan vain kolmesta muusikosta: vokalisti, kitaristi ja rumpali. Basisti on tärkeä osa kokonaisuutta, mutta ei välttämätön.

Jos unohdetaan tässä vaiheessa vokalisti, kuten aikaisemmin ilmoitinkin tekeväni, niin voimme aloittaa kitaristeista. Mieleeni tulee välittömästi iso joukko huippukitaristeja, mutta tässä sarjassa teen nämä listaukset TOP5 -periaatteella kerran vuodessa.  Listaukseni ei perustu teknisen taituruuden arviointiin, koska en ole muusikko, vaan kuntelija. Kuuntelijalle tärkeintä on tunnelma ja yksilöllisyys, joka välittyy muusikon soitossa. Jos kitaristeilta itseltään kysytään kuka on kaikkien aikojen paras rockkitaristi, niin melkein kaikki vastaavat välittömästi Jimi Hendrix. Vaikka Jimin kuolemasta on kulunut jo 50 vuotta ja vaikka hänen aktiiviuransa kesti vain  alle 10 vuotta, ehti Jimi vakuuttaa rockpiirit siitä että hän on kitaristien ehdoton ykkönen.

Eräässä dokumentissa Eric Clapton  kertoi menneensä kitaristikollegansa Pete Townsendin kanssa kuuntelemaan Jimiä 1960-luvun puolivälissä tämän ollessa ensivierailulla Englannissa. Eric oli tilaisuuden jälkeen todennut: ”tämä mies tekee meistä työttömiä!” . Minullakin on iso kasa Jimin levyjä, mutta täytyy todeta että vaikka hän ilmeisesti on teknisesti ylivertainen, niin hän on jäänyt minulle henkilökohtaisella tasolla vieraammaksi kuin muutamat muut kitaristit, joiden ainutlaatuista soittoa olen kuunnellut kymmeniä vuosia.

Harri Huhtanen 2020

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s