LED ZEPPELIN I : ALBUMIN SYNTYHISTORIA  – osa 16

SKANDINAVIA 1968 -osa 3
Ennen hajoamistaan Yardbirds oli saavuttanut vuosi vuodelta (1964-68) enemmän kansainvälistä mainetta. Siksi Page pystyi sopimaan Yardbirdsien “valenimellä” esiintyvälle, täysin uudella bändille rahakkaan kiertueen Skandinaviaan syksylle 1968. Uuden bändin laulaja Robert Plant, rumpali John Bonham ja basisti John Paul Jones olivat siinä vaiheessa käytännössä tuntemattomia Skandinaviassa. Kiertueen ensimmäisestä keikasta (Gladsaxe 7.9.68) tehtiin järjestäjien ja esiintyjien välillä 7000 Tanskan kruunun sopimus. Nykyrahaksi (2020) muunnettuna sopimuksen arvo oli  lähes 8000 euroa.  Ja se maksettiin siis yhdestä n . 30-45 minuutin setistä. Seuraavana päivänä heillä oli kolme tuollaista minikeikkaa. Plant, Bonham ja Jones olivat varmaan innoissaan siitä, että keikkapalkkiot olivat näin suuria. Englannissa heidän keikkaliksansa olivat olleet huonompia ja Jones ei ollut keikkaillut tätä ennen ollenkaan, vaan oli sessiomuusikko.  Näistä varhaisista Zeppelin keikoista on säilynyt kovin vähän keikka-arvioita. Onneksi kuitenkin Tukholman keikasta (13.9.68) löytyy Stockholm Daily Newsissä julkaistu arvio:

LedZeppelinInsideStockholm1968

“Yardbirdsien ura on ollut ylä- ja alamäkeä. Muutama vuosi sitten he olivat huipulla. Jonkin aikaa ajateltiin että Yardbirdsit olisivat Englannin popin suunnannäyttäjiä, mutta sitten ilmeni ettei näin ollutkaan. Yhtyeen jäsenet vaihtuivat ja sillä Yardbirdsillä joka tällä hetkellä kiertää Ruotsia on kovin vähän yhteistä alkuperäisen yhtyeen kanssa. Eikä vaihdos ole koskenut ainoastaan bändin jäseniä, vaan myös musiikkityyli ja musiikin laatu on muuttunut – ainoastaan bändin nimi on sama.

Perjantaina he soittivat (Tukholman) Insidessa niin lujaa että korviin sattui. Joskus lujaa soittamisella on tärkeä rooli popissa, mutta nyt tuntui kysessä olevan lähinnä pinnallinen kikka.”

Teksti ja uutisen vapaamuotoinen suomennos:  Harri Huhtanen 2020     

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s